2023-11-07
10 sfaturi – cum să rezistăm în călătoriile lungi cu trenul
1. Tehnologia ajută
Când călătorești singur te poți simți extrem de singuratic dar și confortabil. Situația este mai grea pe tren, aproape sigur că vom avea unul sau chiar mai mulți tovarăși de drum în compartiment – trebuie deci să ignori lumea. Niște căști care anulează zgomotul vor fi cu siguranță o soluție potrivită. În plus, vom avea timp pentru muzică, filme, podcasturi – pe care ar fi bine să le descărcăm, deoarece conexiunea la internet se poate bloca în timpul drumului.
2. Să fim pregătiți și pentru modul offline
Să nu ne bazăm doar pe tehnologie – bateriile dispozitivelor se pot epuiza, conexiunea la internet poate dispărea. Să avem la noi o carte, dar și un ziar cu integrame și sudoku sau un alt joc de logică care funcționează offline și necesită mult timp pentru a fi rezolvat. Iar dacă avem tovarăș de drum, putem juca împreună poker, X și Zero sau jocuri de cuvinte.
3. Unde să nu economisim!
Foto: Unsplash
Dacă plecăm la un drum lung, să cumpărăm bilet în vagonul de dormit, unde ne putem așeza și întinde mai confortabil și vom avea propriul nostru colț. Există și trenuri în care cabina de dormit poate fi împărțită cu altcineva, ca la un hostel; acestea pot fi mai ieftine, dar le recomandăm mai ales celor care adorm ușor.
4. Ce, unde și cum să mâncăm?
Este bine să mergem uneori în vagonul restaurant, pentru că astfel compartimentul nostru nu va fi plin cu gunoi și firmituri. Dacă alegem totuși sandvișul, să încercăm să mâncăm numai unul, să nu ne umplem complet stomacul, pentru că din cauza lipsei de mișcare digerăm mai lent, iar acest lucru duce la disconfort abdominal în timpul unei călătorii lungi. Să evităm produsele de patiserie din cereale integrale, bogate în fibre, prea multe legume și fructele crude, deoarece fibrele și cojile lor ne pot crea probleme. În loc de fructe să alegem un smoothie sau piure de fructe în plicuri, care pot fi digerate mai ușor. Să evităm și băuturile răcoritoare carbogazoase, dar și alimentele prea grase, uleioase.
5. Trei accesorii obligatorii
Foto: Pexels
O pernă gonflabilă pentru gât, dopurile de urechi și masca pentru ochi sunt accesoriile perfecte pentru călătoriile lungi. Deși în vagonul de dormit din tren suntem mai separați decât în autobuz sau avion, chiar și așa plânsul copiilor, tusea sau sforăitul pot fi deranjante, iar pe tren nu poți cumpăra aceste lucruri, cum o poți face în avion sau într-o benzinărie de lângă autostradă.
6. Somn natural
Marea majoritate a călătorilor adorm mai greu când sunt în același spațiu cu străini, și în plus atunci când călătoresc. Dacă și noi adormim greu în astfel de condiții, ne pot veni în ajutor plantele medicinale. Să facem un ceai de mușețel sau roiniță înainte de culcare. Dacă este dificil să pregătim unul înaintea călătoriei, să cumpărăm somnifere bazate pe plante (pastilele cu valeriană sau melatonină sunt excelente), care nu ne adorm așa de repede ca alte somnifere.
7. Să ne uităm pe geam!
Ilustrație: Shutterstock
Să nu uităm că din tren putem vedea lumea dintr-o perspectivă unică: să ne uităm la orașe, la natură! Dacă pe toată perioada drumului ne uităm la un ecran, nu ne obosim numai ochii, dar și starea de spirit va fi proastă. Dacă ne uităm la verdele copacilor și privim în depărtare ne relaxăm, acestea sunt necesare pentru ochi și sistemul nervos. Iar dacă avem rău de mașină, să ne așezăm doar în direcția de mers și doar în acest mod să privim peisajul.
8. Moale, comod, lejer
Să purtăm cele mai confortabile haine posibil, care să nu ne strângă, să nu ne frece sau înțepe nicăieri. Într-o călătorie lungă există momente critice când orice ne poate enerva – inclusiv o piesă de îmbrăcăminte. Chiar dacă pentru călătorii preferăm blugii sau pantalonii din pânză, s-ar putea să nu fie buni și pentru tren, și nici nu este sănătos ca ceva să ne strângă burta pentru o jumătate de zi. Un pantalon din material moale, elastic și un top din bumbac ne vor face fericiți chiar și după 30 de ore de călătorie.
Foto: Unsplash
9. Fără șireturi
În călătoriile lungi, vom da jos și vom încălța adesea pantofii, așa că ideali sunt cei fără șireturi. Nu trebuie să ne deranjeze șireturile, iar pantofii să nu fie prea strâmți pentru că ni se vor umfla picioarele. Echivalentul acestora pot fi pantofii sport care pot fi ușor de închis sau de dat jos - și mai ales vor fi lejeri. Papucii însă nu ne vor fi de folos.
10. Parfum de tren
Nu vom călători niciodată fără un odorizant după ce simțim cât de mult ne ușurează viața în timpul călătoriei. Cu toții știm ce mirosuri se răspândesc în toaleta unui tren chiar și când pare curată. Pentru a remedia acest lucru, să avem la noi un mini odorizant, de exemplu să reciclăm sticla unui dezinfectant pentru mâini cu pompă! Cum? Să o umplem cu apă, să adăugăm 5-10 picături de ulei de pin, lavandă sau lămâie, să o agităm și... odorizantul este gata.
Foto: Pexels
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!