Să ne pregătim pentru drumeţii – curs rapid de ciclism
Să ne pregătim pentru drumeţii – curs rapid de ciclism
CUM SĂ NE ALEGEM BICICLETA?
Mountain-bike-ul este destinat mersului pe teren denivelat, având în general un diametru al roţilor de 26 de inci şi cauciucuri late, iar geometria cadrului necesită o poziţie sportivă. Cu un diametru al roţilor de 28 de inci, cauciucuri ceva mai subţiri şi o geometrie a cadrului ce asigură o poziţie mai confortabilă, o bicicletă trekking este mult mai potrivită pentru uz zilnic. Să luăm în considerare şi situaţia financiară – dacă nu ne permitem cele mai scumpe biciclete, să cumpărăm una mai ieftină care poate fi echipată corespunzător. În general, personalul din magazinele de specialitate ne poate ajuta să alegem bicicleta de mărime potrivită. Dacă nu, o metodă bună este să ne aşezăm în faţa şeii cu picioarele pe pământ şi să ridicăm cadrul între picioare. În cazul bicicletelor de teren, ideal este să le putem ridica circa 10 cm, iar la cele urbane roata din faţă trebuie să se ridice la circa 4-5 cm de sol. Specialiştii recomandă ca bicicleta să fie echipată cu apărătoare mobile de noroi şi ceas de bicicletă, în plus să avem la noi şi geanta cu scule (chei, pompă), pentru a putea repara o eventuală pană. Ar trebui să ne gândim şi la folosirea unor pedale profesioniste, acestea pot fi pedale specifice pentru ciclism rutier sau mountain-bike. La început s-ar putea să cădem de câteva ori, dar după ce ne obişnuim cu ele, vom folosi bicicleta mult mai comod. Pedalarea ideală este de 75-85 rotaţii/minut – la aceasta trebuie setată şi treapta de viteză.
Foto: Pexels
CUM SĂ NE ÎMBRĂCĂM?
Mersul pe bicicletă este mult mai plăcut atunci când ai îmbrăcăminte adecvată. Dacă nu ne adaptăm corespunzător la condiţiile meteorologice, în cel mai bun caz vom avea parte de o experienţă neplăcută, chiar ne putem îmbolnăvi din cauza frigului, vântului prea puternic sau a unei ploi neaşteptate. Oferta este tot mai largă, producătorii realizând îmbrăcăminte specială pentru orice fel de ciclism. Cei mai importanţi sunt pantalonii de ciclism cu inserţii de spumă, care ne ajută ca şaua să nu irite posteriorul nici pe o distanţă mai lungă. Tricoul special care absoarbe transpiraţia poate fi cu mânecă scurtă sau lungă, peste care putem purta o vestă windtex rezistentă la vânt sau, în cazul unei temperaturi scăzute, o jachetă termo. În cazul plimbărilor pe bicicletă cu întreaga familie, să avem la noi geacă de ploaie, șosete de schimb și un tricou, respectiv pantaloni de schimb pentru copii. Este recomandat să folosim încălţăminte adecvată, și putem găsi numeroase variante, în funcţie de anotimp. Totodată, este foarte important să folosim casca de protecţie tot timpul.
Foto: Unsplash
POZIŢIA CORECTĂ
Bicicleta este pregătită, ne-am îmbrăcat şi noi, putem porni la drum. Dar cum să stăm pe bicicletă? Puţini au grijă să își seteze corect şaua şi ghidonul, deşi poziționarea într-o poziție greșită, prea jos, poate cauza dureri de coloană, spate şi genunchi. Înălţimea şezutului este ideală când întindem piciorul cu călcâiul aşezat pe pedală şi cu pelvisul orizontal, fără a ne înclina în partea piciorului întins. Ţinând ghidonul, braţele trebuie îndoite într-un unghi 15 grade, iar în timpul rulării, talpa piciorului să fie pe pedală, nu călcâiul.
Foto: Unsplash
Fotó: Unsplash
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok
, Instagram
, YouTube
și Facebook
ca Drive Magazine Romania!