Maramureş: în urma timpului statornic – Partea I Maramureş: în urma timpului statornic – Partea I
Foto: 123rf

2022-03-29

  • Drive
  • Alte
  • Maramureş: în urma timpului statornic – Partea I

Maramureş: în urma timpului statornic – Partea I

Localnici ospitalieri. Tradiții ce se păstrează și în zilele noastre. Feluri de mâncare de la munte, ce nu s-au schimbat de secole. Biserici de lemn ce aparțin Patrimoniului Mondial. Râuri și pârâuri ce străbat văile adânci. Căpițe de fân. Stânci dramatice, chei și creste. Turme de oi ce presară câmpurile înflorite de pe dealuri. Porți impozante, gravate în lemn. Aceste imagini ne vin în minte atunci când auzim de Maramureș. E bine exact aşa – regiunea multiculturală nici nu dorește să pară altfel. Este hipsterish și trendy exact atât ca în pozele de pe Instagram care arată spectaculosul mediu natural și construit din zonă. Nu vrea să se redefinească, își oferă vechile valori. Iar pe acestea le putem descoperi într-un mod plăcut și interesant.
Spectaculozitate în simplitate

Poziționat în nordul țării, la granița cu Ucraina, județul Maramureș se învecinează cu județele Satu Mare, Sălaj și Bistrița Năsăud. Cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureșului, toate pline de istorie și tradiții. Regiunea a oferit cămin multor nații de-a lungul secolelor: maghiari, români, ruteni, nemți, evrei și rromi au trăit aici împreună. Portul popular nu se îmbracă doar de dragul turiștilor aici, bătrânii și cei tineri îl îmbracă de sărbători sau duminică la biserică. Portul din Maramureș poate nu este atât de pompos ca în alte regiuni, dar veșmintele sunt spectaculoase în simplitatea lor.

Foto: Unsplash

Biserici de lemn

La fel ca şi bisericile din lemn, din care există câte una în aproape fiecare localitate. Dacă suntem în zonă, merită să vizităm câteva dintre acestea – 93 sunt catalogate ca monument istoric, iar opt dintre ele sunt incluse şi în Patrimoniul Mondial. Una dintre cele mai vestite biserici de lemn este cea veche din Bârsana, în apropierea căreia se înalță și o mănăstire, cel mai important centru religios ortodox din Maramureș. Ansamblul de clădiri aduce tribut meşterilor locali, prin biserica înaltă de 57 de metri, poarta maramureșeană, altarul de vară, aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul.

Foto: 123rf

Monumente şi muzee

Centrul orașului Sighetu Marmaţiei păstrează și azi bogăţia arhitecturală. Comunitatea evreiască cândva importantă este comemorată azi prin Monumentul Holocaustului. Fosta închisoare este astăzi Muzeul Memorial, un decor-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte ţări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformaţiei politice care a adus multă suferinţă. O plimbare mai plăcută ne aşteaptă la Muzeul Satului Maramureșean, poate cel mai spectaculos din ţară.

Foto: 123rf

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta