5 fapte interesante despre cel mai înalt vârf montan din lume 5 fapte interesante despre cel mai înalt vârf montan din lume
Foto: Pixabay

2024-04-25

  • Drive
  • Destinații
  • 5 fapte interesante despre cel mai înalt vârf montan din lume

5 fapte interesante despre cel mai înalt vârf montan din lume

MAI MULT DECÂT UN MUNTE

Pentru himalayeni, muntele este mai mult decât o stâncă uriașă; pentru tibetani și nepalezi, este un loc mistic care îi aduce aproape de zei. De aceea, muntele are mai multe nume: nepalezii îl numesc Sagarmatha, sau "zeița cerului", iar tibetanii îl numesc Chomolungma, sau "zeița mamă a Universului".

A ÎNVINS ANZII

Himalaya a devenit în mod oficial cel mai înalt lanț muntos de pe Pământ abia de la mijlocul anilor 1800, până atunci oamenii de știință au crezut că Anzii sunt cei mai mari. O expediție lansată de britanici, care a început în 1802, a cartografiat subcontinentul indian și, deși vremea aspră, terenul și bolile i-au împiedicat pe oamenii de știință, aceștia au reușit în cele din urmă să măsoare Himalaya și au constatat că Anzii nu erau cei mai înalți. Înălțimea lui Mount Everest a fost în cele din urmă determinată în 1856 ca fiind de 8.840 de metri, iar calculele ulterioare, care au folosit o tehnologie mult mai precisă, au dat vârfului o înălțime de 8.848 de metri - ceea ce înseamnă că britanicii au greșit doar foarte puțin.

ESTE PE GOOGLE MAPS

Astăzi, totul este clar vizibil pe Google Maps, dar nu a fost atât de ușor să se facă fotografii, pentru a obține imagini reale ale muntelui pentru harta digitală. O echipă de profesioniști a avut nevoie de 12 zile ca să obțină o cantitate și o calitate corespunzătoare de imagini ale Everestului, pentru ca acum toată lumea să le poată vedea pe hartă.

CÂT COSTĂ ASCENSIUNEA?

Foto: Shutterstock

Costă peste 40.000 de dolari să urci pe munte, dar asta nu include echipamentul profesional, ci doar taxele, permisele, utilizarea taberei de bază, taxele pentru șerpaș și oxigenul suplimentar. Poate fi mai ieftin să faci o drumeție pe Everest dacă nu te urci până în vârf sau nu te duci în sezonul de vârf și, bineînțeles, dacă nu ai nevoie de cărăuși care să te asiste.

PRIMUL PE MUNTE

Sir Edmund Hillary și șerpașul său, Tenzing Norgay, au fost primii care au ajuns pe vârf în 1953. Prima femeie pe muntele Chomolungma a fost alpinista japoneză Junko Tabei, în 1975. Stefan Gatt a reușit o performanță și mai mare decât a lor: aventurierul austriac a fost primul care a urcat pe vârf în 2001 și apoi a alunecat de acolo pe o placă de snowboard. A făcut-o fără să folosească oxigen suplimentar și și-a cărat singur tot echipamentul până sus.

Foto: Shutterstock

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!