Un orășel german construit într-un crater de meteorit are tone de diamante asunse în pereții caselor Un orășel german construit într-un crater de meteorit are tone de diamante asunse în pereții caselor
Foto: Pixabay

2024-08-09

  • Drive
  • Destinații
  • Un orășel german construit într-un crater de meteorit are tone de diamante asunse în pereții caselor

Un orășel german construit într-un crater de meteorit are tone de diamante asunse în pereții caselor

În mijlocul Bavariei, între Nürnberg și Stuttgart, se află o localitate foarte interesantă, Nördlingen, construită într-un străvechi crater de meteorit. Dar orașul cu formă circulară mai are o caracteristică specială: este, fără exagerare, o cutie de bijuterii: zidurile din jurul localității conțin peste 70 de tone de diamante.

Este puțin probabil să vezi ceva asemănător orașului Nördlingen, chiar dacă, la prima vedere, nu diferă mult de alte localități istorice din Germania. Structura sa circulară însă nu se datorează doar muncii urbaniștilor medievali, ci și faptului că orașul este construit într-un crater uriaș. Deși mult timp s-a crezut că este un crater vulcanic, în anii 1960, doi geologi americani, Eugene Shoemaker și Edward Chao, au observat că nu poartă tocmai semnele distinctive ale acestora - ei au sugerat că bazinul a fost mai probabil cauzat de impactul unui meteorit. Dar, pentru a dovedi acest lucru, ei au trebuit să examineze pereții templului lui Nördlinger.

În timpul cercetării, au găsit o mulțime de pietre prețioase minuscule în pereți, inclusiv diamante.
Image
Foto: Getty Images

Pe măsură ce cercetările au avansat, geologii au putut stabili că bazinul, cunoscut acum sub numele de craterul Ries, a fost probabil cauzat de un asteroid gigant care a lovit în urmă cu 15 milioane de ani, estimat că ar fi cântărit până la 3 miliarde de tone. Impactul a fost atât de intens în ceea ce privește temperatura și presiunea, încât a schimbat complet compoziția rocilor Pământului, creând suevită - o rocă formată la impactul cu meteoriții. Este, de asemenea, un material foarte maleabil, ceea ce explică de ce a fost folosit pentru a construi un întreg oraș în Evul Mediu.

Dar construcția nu a fost ajutată doar de suevită, ci și de coincidența că asteroidul a lovit un strat de zăcământ de grafit, iar presiunea intensă a transformat grafitul în diamante. Desigur, acest lucru nu înseamnă că, dacă vrei să te îmbogățești, trebuie să te grăbești la Nördlingen cu dalta, deoarece diamantele care se ascund în clădiri sunt microscopice: majoritatea cristalelor sunt invizibile cu ochiul liber, având abia 0,2 - 0,3 milimetri în diametru.

Image
Foto: Getty Images

Cu toate acestea, se estimează că există aproximativ 72.000 de tone de diamante împrăștiate prin clădirile orașului. Există multe locuri pe planetă unde se găsește suevită, dar Nördlingen este cunoscut ca având cea mai mare concentrație de diamante. Importanța acestui fapt este ilustrată de faptul că geologul Dr. Stefan Hölzl, intervievat de BBC, a declarat că, înainte ca navele spațiale Apollo 14 și Apollo 16 să ajungă pe Lună, astronauții au vizitat Nördlingen pentru a studia suevita de aici, astfel încât expediția lor să identifice tipul de rocă care merită adus acasă. Hölzl lucrează la Muzeul Craterului Ries din Nördlingen, unde oricine poate afla mai multe despre istoria acestui fenomen interesant.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!