2023-09-29
Top 10 – cele mai bune preparate ale bucătăriei germane
Numit după fosta capitală a Prusiei de Est, Königsberg (acum Kaliningrad în Rusia), acest fel de mâncare gustos de chiftele într-un sos alb cremos cu capere este îndrăgit deopotrivă de bunici și bucătari. Chiftelele sunt făcute în mod tradițional cu carne tocată de vițel, ceapă, ouă, hamsii, piper și alte condimente. Caperele din sos și sucul de lămâie conferă acestui aliment sățios un aer surprinzător de elegant.
Foto: Pixabay
Maultaschen din Swabia seamănă mult cu ravioli, dar sunt mai mari. Sunt de obicei de mărimea unei palme, cu umpluturi sărate, dulci și cu carne sau vegetariene. O combinație tradițională este carnea tocată, pesmetul, ceapa și spanacul - asezonate cu sare, piper și pătrunjel. Astăzi puteți găsi maultaschen în toată Germania (chiar și congelate în supermarketuri), dar sunt mai comune în partea de sud.
Foto: Getty Images
Labskaus nu este felul de mâncare cel mai atrăgător din punct de vedere vizual, dar mixul delicios reprezintă tradițiile maritime din nordul Germaniei. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, proviziile pentru nave erau în mare parte conservate, iar labskaus era un mod delicios de a le pregăti. Carnea de vită sărată, ceapa, cartofii și sfecla roșie murată sunt toate făcute terci și servite cu castraveți murați și hering murat. A fost multă vreme favoritul marinarilor din Marea Baltică și Marea Nordului.
Foto: Pixabay
Există în nenumărate forme și gusturi în Germania, așa că ne vom concentra pe unele dintre cele mai bune feluri de mâncare stradală germană: bratwurst sau cârnați prăjiți. Există mai mult de 40 de feluri de bratwurst german. Prăjit la grătar sau în tigaie, apoi servit într-o chiflă albă cu muștar sau cu salată de cartofi sau varză murată – este acompaniamentul perfect pentru berea germană.
Foto: Unsplash
Practic sinonim cu street-food-ul din Germania, currywurst este atribuit în mod obișnuit Hertei Heuwer, o femeie din Berlin care în 1949 a reușit să obțină ketchup și pudră de curry de la soldații britanici, le-a amestecat și a adăugat acest sos peste cârnați gătiți la grătar, creând astfel street-food-ul german clasic. Astăzi se folosesc cârnați fierți și prăjiți, iar currywurst rămâne unul dintre cele mai populare alimente stradale pe bază de cârnați din Germania: aproximativ 800 de milioane sunt consumate în fiecare an.
Foto: Getty Images
Döner kebab a fost introdus în Germania de imigranții turci în anii 1970. Unul dintre primii vânzători stradali a fost Kadir Nurman, care a început să ofere sandvișuri döner kebab la Grădina Zoologică din Berlinul de Vest în 1972, de unde felul de mâncare a luat mai întâi cu asalt atât Berlinul de Vest, cât și de Est și apoi restul Germaniei. De la începuturile sale umile din Berlin, când un döner kebab conținea doar carne, ceapă și puțină salată, s-a dezvoltat într-un fel de mâncare cu salată abundentă, legume (uneori la grătar) și o selecție de sosuri din care să alegeți.
Foto: Wikimedia
Unii ar putea argumenta că șnițelul este austriac și nu german, dar originile sale sunt de fapt italiene. Cu toate acestea, controversa nu a împiedicat felul de mâncare să devină popular peste tot în Germania. În timp ce șnițelul din Viena este prin lege făcut doar din carne de vițel și vine servit simplu, varianta germană este făcută cu carne de porc sau curcan și cu o varietate de sosuri peste el.
Foto: Pexels
Spätzle provine din Baden-Württemberg. În esență un fel de paste, tăițeii sunt o combinație simplă de ouă, făină, sare și, adesea, un strop de apă carbogazoasă. Servit în mod tradițional ca garnitură la mâncărurile din carne sau lăsat în supe, poate fi condimentat prin adăugarea de brânză: varianta käsespätzle este un fel de mâncare extrem de popular în sudul Germaniei.
Foto: Pixabay
Rouladen (rulada) este un amestec delicios de bacon, ceapă, muștar și murături învelite împreună în felii de carne de vită sau vițel. Opțiunile vegetariene și alte tipuri de carne sunt acum disponibile pe scară largă, dar adevăratul deliciu este rinderrouladen (rulada de vită), un fel de mâncare popular în vestul Germaniei și regiunea Rinului.
Foto: Pixabay
Considerat unul dintre felurile de mâncare naționale ale Germaniei, există în mai multe variante regionale. Prepararea acestei fripturi la oală durează destul de mult, dar rezultatele, adesea servite ca cină de duminică în familie, merită cu adevărat munca. Sauerbratenul (traducere „friptură acră") este preparat în mod tradițional cu carne de cal, dar în zilele noastre carnea de vită și vânatul sunt din ce în ce mai folosite. Înainte de gătire, carnea este marinată timp de câteva zile într-un amestec de oțet de vin roșu, ierburi și condimente.
Foto: Pixabay
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!