Motivul neobișnuit pentru care un sat bulgăresc atrage anual turiști chinezi Motivul neobișnuit pentru care un sat bulgăresc atrage anual turiști chinezi
Momcilovți, Bulgaria
Foto: Shutterstock

2025-09-02

  • Drive
  • Gastronomie
  • Motivul neobișnuit pentru care un sat bulgăresc atrage anual turiști chinezi

Motivul neobișnuit pentru care un sat bulgăresc atrage anual turiști chinezi

În fiecare an, sute de turiști chinezi se îndreaptă spre satul montan Momcilovți din Bulgaria pentru a participa la un festival local, aparent obișnuit, care nu diferă prea mult de alte evenimente rurale. Și totuși, ce îl face atât de atrăgător, încât unii călătoresc mii de kilometri până aici?

În satul montan Momcilovți, din Munții Rodopi, aproape de frontiera cu Grecia, sfârșitul de vară aduce un festival dedicat iaurtului local. Pe scena din piața centrală răsună cântece populare, iar cântăreți și cimpoieri în costume tradiționale brodate creează atmosfera de sărbătoare. Însă, potrivit Reuters, printre localnici se amestecă sute de vizitatori din China, care vin aici în fiecare an pentru a descoperi la sursă gustul iaurtului bulgăresc, devenit extrem de apreciat în țara lor.

Iaurtul bulgăresc este foarte popular în China… așa că vrem să gustăm aici iaurtul pur

– a declarat pentru Reuters Ge Lin, 37 de ani, unul dintre turiștii chinezi. Legătura dintre Momcilovți și vizitatorii chinezi s-a consolidat în 2009, când o companie chineză de lactate a importat pentru prima dată bacteriile folosite pentru prepararea iaurtului local.

Image
Iaurtul tradițional bulgăresc
Foto: Shutterstock

Produsul realizat pe baza lor, comercializat sub marca Mosilian, a ajuns ulterior pe rafturile majorității supermarketurilor din China. Rădăcinile reputației iaurtului bulgăresc sunt însă mai vechi. La începutul secolului XX, microbiologul bulgar Stamen Grigorov și zoologul și microbiologul rus Elie Metchnikoff au observat că iaurtul contribuia la longevitatea țăranilor bulgari.

Potrivit prof. dr. Penka Petrova, directoarea Institutului de Microbiologie al Academiei Bulgare de Științe, iaurtul tradițional conține Lactobacillus bulgaricus și alte bacterii specifice regiunii, care susțin sănătatea, imunitatea și longevitatea. „Iaurtul bulgăresc ar putea fi primul probiotic din lume și a fost utilizat pentru a trata diverse afecțiuni. Fiecare tulpină izolată din iaurtul de casă are proprietăți distincte”, explică ea. Concluziile sunt susținute și de mai multe studii științifice recente, care indică efectele benefice ale produselor lactate fermentate din Bulgaria.

Gustul și proprietățile iaurtului variază și în funcție de anotimp, spun localnicii. Dimitar Danchev, 37 de ani, crescător de animale din a patra generație, explică faptul că iaurtul se face atât din lapte de vacă, cât și din lapte de oaie: „Primăvara, când animalele pasc iarbă proaspătă, iaurtul capătă caracteristici specifice, în timp ce toamna, când iarba e mai uscată, laptele devine mai gras.” Pentru mulți din sat, iaurtul rămâne alimentul de bază al vieții de zi cu zi. Mitra Pareva, în vârstă de 95 de ani, spune simplu:

Iaurtul îmi face bine. Primele alimente de pe masa mea sunt pâinea și iaurtul.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!