2024-05-09
5 trasee via ferrata din România
Via ferrata este o expresie de origine italiană, care înseamnă drum ferat, traseu de cățărare. Așa sunt numite drumurile montane care sunt parcurse în siguranță prin folosirea diverselor cabluri, lanțuri, scări de fier, scări instalate stabil. Astfel, deși caracteristicile terenului ar necesita abilități calificate de alpinism, aceste ajutoare fac traseul plăcut și pentru excursionişti.
Pentru majoritatea excursiilor pe via ferrata este necesară condiție fizică și echipament potrivit, și să pornească la drum doar cine are ceva experiență în drumeții. În plus, nu strică dacă respectivul nu suferă de agorafobie nici la vederea diferențelor mari de nivel, pentru că, deși excursioniștii se atașează de prizele fixe, care oferă siguranță maximă, este esențial să se miște cu încredere în condiții dificile de teren, chiar și cu o adâncime serioasă sub picioare.
Înainte ca cineva să înceapă un traseu via ferrata, este important de știut că prima oară se poate porni la drum doar cu ghid, fiind indispensabil și să învețe în prealabil utilizarea corectă a echipamentului! Dacă avem nevoie de ajutor, instructorii sunt bucuroși să ajute în orice locație.
Gradele de dificultate a traseelor via ferrata sunt marcate pe o scară de la A la E, unde clasificarea este determinată întotdeauna de cel mai dificil punct al secțiunii marcate.
- A (ușor): traseu de plimbare, nu necesită echipament clasic.
- B (mediu): ocazional necesită cățărare, echipamentul poate fi util, perfect pentru antrenament.
- C (dificil): trasee cu porţiuni mari expuse, surplombe care necesită o bună condiţie fizică, dar cine poate realiza aceste trasee, merită să continue drumețiile via ferrata.
- D (foarte dificil): aici trebuie urcați adesea pereți verticali de stâncă, și este indicată folosirea pantofilor de alpinism; necesită experiență.
- E (extrem): teren care necesită mari cunoștințe tehnice, de exemplu există coturi de stâncă ce necesită experiență și condiție fizică serioasă.
ECHIPAMENT OBLIGATORIU
- Scaun de căţărat certificat UIAA
- Cască
- Lonjă dublă de asigurare
- Ham/centură de siguranţă
- Încălţăminte sport mai solidă
- Mănuși via ferrata sau de ciclism, respectiv de antrenament
Foto: Unsplash
1. ASTRAGALUS – CHEILE ŞUGĂULUI (JUDEŢUL NEAMŢ)
Amenajat în zona Cheile Bicazului de către Clubul Montan Român (reprezentat de Constantin Lăcătușu, primul român care a cucerit Everestul) și deschis în 2017, este cea mai lungă via ferrata din România, cu un traseu principal lung de 700 metri și o diferență de nivel de 285 metri. În total există 5 trasee cu dificultate diferită, vârsta minimă pentru cele ușoare fiind de 8 ani. Începe la Cabana Ecolog din apropierea DN12C (Bicaz–Gheorgheni) și urcă până la Vârful Turnului Mare.
2. WHITE WOLF – BAIA DE FIER (JUDEŢUL GORJ)
Proiectul autofinanțat de Clubul Montan „White Wolf" are nu mai puțin de 13 trasee diferite (alte două fiind în stadiu de proiect), unele cu segmente comune, însumând toate gradele de dificultate. Traseul principal Spirala Mare (categoria D) are o lungime de 400 de metri și o diferenţă de nivel de 100 de metri, și având nocturnă, poate fi parcurs și noaptea. Traseele sunt amenajate mai mult pentru căţărare, prizele artificiale fiind extrem de rare, doar pe porţiunile dificile.
3. VIA FERRATA DIN CHEILE RÂŞNOAVEI – (JUDEŢUL BRAŞOV)
Traseul amenajat de Jump Adventure a fost inaugurat în 2001. Este situat pe peretele sudic al Cheilor Râşnoavei, parcurgerea sa oferind o priveliște unică asupra regiunii. Având grad de dificultate C/D, parcurgerea traseului este permisă doar persoanelor trecute de vârsta de 14 ani și cu o înălțime minimă de 150 cm. Poate fi accesat din drumul judeţean 73A, dinspre Râşnov, sau de la Predeal pe trasee de drumeţie marcate.
Foto: Unsplash
4. CASA ZMEULUI – VADU CRIŞULUI (JUDEŢUL BIHOR)
A fost inaugurat în iulie 2017 lângă localitatea Vadu Crişului din Munţii Pădurea Craiului. Lungimea totală este de 215 metri, cu o diferenţă de nivel de 150 metri. Are mai multe porţiuni verticale, fiind astfel mai sportiv decât celelalte trasee de via ferrata din Bihor, precum Mocăniţa, tot din Defileul Crişului Repede sau cele din Pietrele Negre și Vârtop – astfel, copiii sub 16 ani pot urca doar cu un însoţitor adult care are experienţă.
5. TURNUL LUI LIMAN – TOMEȘTI (JUDEȚUL TIMIȘ)
Un traseu nou, amenajat de către Asociația Prietenii Naturii Banat. Denumirea vine de la haiducii din secolul al XVIII-lea, conduși de Liman, care foloseau aceste stânci ca turnuri de observare. Cu o lungime de 100 metri și diferență de nivel de 80 metri, este un traseu de dificultate medie (B), iar pasajele solicitante fizic alternează cu trei zone de regrupare pentru odihnă. Totuși, nu este recomandat persoanelor cu înălțimea sub 140 cm, iar minorii pot parcurge traseul doar supravegheați de un adult cu experiență.
Foto: Unsplash
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!