„Mărul morții”, cel mai otrăvitor fruct din lume „Mărul morții”, cel mai otrăvitor fruct din lume
Foto: Shutterstock

2024-11-28

  • Drive
  • Mapamond
  • „Mărul morții”, cel mai otrăvitor fruct din lume

„Mărul morții”, cel mai otrăvitor fruct din lume

Fructul copacului morții („manzanilla de la muerte” adică "mărul morții” în spaniolă), originar din America Centrală, poate părea inofensiv la prima vedere, însă aspectul său atrăgător ascunde ingrediente active extrem de periculoase.

Copacul morții (Hippomane mancinella) se găsește în principal în nordul Americii de Sud, în sudul Americii de Nord și în Caraibe, iar fructul său, care arată ca un măr mic, este considerat cel mai periculos din lume. Copacul morții se ascunde adesea printre copacii de mango de coastă și alte plante inofensive. Crește până la 10-13 metri înălțime, are scoarța de culoare gri-roșcată, frunze verzi lucioase și flori galben-verzui. Este inclus în Guinness Book of World Records ca fiind cel mai otrăvitor copac din lume.

Image
Foto: Shutterstock

Nu numai fructele sunt periculoase, ci și scoarța și frunzele: seva din trunchi, de exemplu, este atât de toxică și acidă încât atingerea ei poate produce bășici și arsuri. Iar dacă ajunge în ochi, te poate chiar orbi. Poți avea probleme și dacă te adăpostești sub un copac pentru a scăpa de ploaie, deoarece toxinele sale pot provoca bășici și arsuri dacă intră în contact cu pielea ta prin picăturile de ploaie. Iar dacă muști din fruct, pregătește-te pentru ce e mai rău: nu numai că îți va provoca o senzație de arsură în gură, dar și sângerări și bășici, iar gâtul ți se va umfla.

Image
Foto: Shutterstock
Ingerarea fructului va duce, de asemenea, la un fel de infecție bacteriană.

Ingerarea fructului va duce, de asemenea, la un fel de infecție bacteriană. Chiar și când este folosit ca lemn de foc, fumul produs de arderea copacului poate provoca orbirea ochilor, la fel ca în cazul în care ai intra în contact cu seva scoarței sale. Planta este specială prin faptul că, deși este în mod clar un fruct interzis pentru oameni, unele specii de insecte și animale (cum ar fi greierii și unele iguane) nu numai că îl mănâncă, dar chiar trăiesc pe ramurile sale. Din fericire, însă, copacul morții nu este originar din zonele de coastă ale Europei, deoarece se găsește doar în locuri de pe continentul nostru unde a fost plantat artificial.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!