10 clădiri spectaculoase care merită vizitate
Planuri uimitoare, soluții surprinzătoare și realizare neobișnuită – lumea este plină de clădiri unice.

1. Casa Milá, Barcelona
Ar fi dificil să rezumăm în câteva rânduri arhitectura lui Gaudí... Din creațiile sale radiază armonia neregulată, farmecul asimetriei care se datorează formelor surprinzătoare și decorului unic. Dacă trecem prin Barcelona, atunci să nu ratăm vizitarea - din afară și în interior - a clădirii Casa Milá, și dacă este posibil, să urcăm și pe acoperiș. Zonele ce pot fi vizitate au fost lăsate toate la fel cum erau utilizate de familia Milá la acea vreme. Desigur, dacă vine vorba de Gaudí, atunci la Barcelona merită să mergem și în parcul Güell, la biserica Sagrada Família și la Casa Battló.
2. Muzeul Guggenheim, Bilbao
Foto: Unsplash
Muzeul Guggenheim din Bilbao a devenit simbolul orașului. Expozițiile care prezintă operele artiștilor moderni și contemporani sunt găzduite de o clădire care, la rândul ei, este o operă de artă. Muzeul special se găsește pe malul râului Nervión, clădirea fiind proiectată de Frank Gahry și inaugurată în 1997.
3. Muzeul Artelor Moderne, Viena
Foto: Wikimedia
Muzeul artelor moderne austrice din Viena este numit și MUMOK. În cadrul instalației „House Attack", pe clădire a fost ridicată o altă casă, cu capul în jos – arată ca și cum orașul ar fi bombardat cu case...4. Biblioteca Națională Belarusă, Minsk
Foto: Instagram
Mândria națională a Belarusului a fost predată în 2006 în capitala Minsk, cu ocazia aniversării a 300 de ani a bibliotecii originale Romanov. La construcția care a durat patru ani au participat 5.000 de oameni.
5. Clădirea coș, Ohio
Fiind cel mai de succes produs al firmei, sediul companiei Longaberger din Ohio are forma unui coș de cumpărături. Pe acoperișul clădirii unice se găsește o cupolă de sticlă, care asigură multă lumină spațiilor interioare.
6. Teatrul Național, Beijing
Foto: Getty Images
Clădirea modernă inaugurată în 2007, numită și „oul uriaș", este înconjurată de un lac artificial. Teatrul a fost proiectat de arhitectul francez Paul Andreu: pe lângă sala de operă cu 2.398 locuri și sala de concerte cu 2.019 scaune, în clădire funcționează și un teatru pentru 1.035 de spectatori, precum și o sală mai mică, multifuncțională.
7. Kunsthaus, Graz
Foto: Wikimedia
Uimitoarea clădire a muzeului de artă contemporană din Graz, Kunsthaus, a fost inaugurată în 2003, și pe cât de unic este aspectul exterior, la fel de speciale sunt și expozițiile sale moderne. Sub suprafața de sticlă luminoasă au fost instalate 1.000 de tuburi fluorescente cu energie solară, care în întuneric emit diferite tipare.
Viitorul: clădirile speciale ale următorului deceniu
1. Muzeul Național Zayed, Emiratele Arabe Unite
Fotó: Instagarm
În Abu-Dhabi, pe insula Saadiyat se deschide primul muzeu care prezintă istoria, cultura, și transformarea socială-economică a țării.