5 clădiri albastre minunate din lume
Culoarea albastră este simbolul cerului, așa că atunci când o clădire este complet albastră, poartă deseori un mesaj special. Haideți să vedem niște clădiri minunate!

Albastrul este culoarea elementelor primordiale, în special a aerului necesar vieții, dar pentru indienii nord-americani, de exemplu, a apei și ploii. În societățile occidentale, albastrul este culoarea ordinii și păcii (din acest motiv aproape în întreaga lume mașina de poliție este albastră), precum și simbolul democrației și libertății. Dintre continente, albastrul este culoarea Europei (să ne gândim la drapelul UE, dar și printre cercurile olimpice albastrul denotă Bătrânul Continent). În arta modernă este nuanța melancoliei, depresiei, de la el primind numele și genul muzical blues, dar și perioada albastră a lui Picasso este oglinda unei călătorii spirituale mai întunecate.
Muzeul Frida Kahlo (Casa Azul), Ciudad de Mexico
Frida Kahlo s-a născut și a murit în această casă azurie, pe care soțul ei, Diego Rivera, a donat-o apoi statului, pentru a fi transformată într-un muzeu în memoria artistei. Pe lângă operele pictoriței cu soartă tragică, casa din cartierul Colonia Del Carmen prezintă diferitele etape din viața ei – studierea picturilor din această casă și grădină colorată este șocantă, dar în același timp înălțătoare.
Biserica albastră, Porto
În Porto, al doilea oraș ca mărime din Portugalia, se găsește biserica Santa Catarina, cu pereții acoperiți cu peste zece mii de azulejos, adică plăci mici de faianță tradiționale portugheze pictate manual. Nu este singura biserică cu azulejos din oraș, și celelalte merită văzute!
BLUE, New York
Arhitectul elvețian Bernard Tschumi renunță la tot ce este obișnuit, nu întâmplător este unul dintre renumiții designeri ai arhitecturii deconstrucționiste moderne. Și BLUE Tower din New York este o clădire în permanentă schimbare, care se adaptează la diferite funcții, având niveluri convertibile. Clădirea a fost ridicată între 2004 și 2007 în cartierul eclectic din Manhattan, pe Lower East Side – dar forma și suprafața cu „pixeli" albaștri nu prea se potrivesc cu mediul, motiv pentru care este atât de specială.
Moscheea Șeicului Lotfollah, Isfahan, Iran
Moscheea Șeicului Lotfollah este o remarcabilă realizare a arhitecturii dinastiei persane-turce a Safevizilor. Moscheea aflată în orașul iranian Isfahan a fost construită în 1619. Sala cu cupolă este opera lui Mohamed Reza și din 1979 clădirea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Iwanul porții (așa este numit în arhitectura islamică holul înalt cu boltă, deschis) spectaculos și colorat a fost adăugat la moschee după cu ocazia renovării sale.
Jardin Majorelle, Marrakech
Dacă mergem în Maroc, la Marrakech, atunci Jardin Majorelle nu poate lipsi de pe lista noastră. Clădirea cubistă azuriu-turcoaz (proiectată de Paul Sinoir) și grădina sa perfectă au fost finalizate în 1932. Parcul de 2,5 hectare laudă opera orientalistului Jacques Majorelle. Când acesta a divorțat de soție, casa a fost vândută și cumpărată apoi în anii '80 de către mogulul din fashion Yves Saint Laurent. În prezent clădirea găzduiește Muzeul Yves Saint Laurent.