Comori ascunse: 5 lacuri din România
Haideţi să vedem 5 paradisuri acvatice naturale mai puţin cunoscute, ce merită descoperite!

România este și ţara lacurilor, de la limanele de la mare și până la lacurile glaciare din munţi, peste tot ne așteaptă apele stătătoare de o frumuseţe greu de reprodus.
Lacul Siriu
Foto: 123rf
A sosit weekendul și ai vrea să evadezi din aglomerația urbană? Dacă ești în căutarea unei deconectări odihnitoare spectaculoase, o alegere potrivită ar putea fi lacul de acumulare Siriu, înconjurat de cea mai frumoasă zonă a județului Buzău: Munții Siriu. La construcția barajului de la curbura Carpaților s-a evitat cimentul, folosind exclusiv pământ, piatră și lut. Construcția a durat două decenii, finalizându-se în anul 1994. Lacul de acumulare este folosit pentru rezerve de apă potabilă, irigații și producerea curentului electric, însă şi frumusețea locului a meritat osteneala. Poți pescui, te poți plimba cu barca și poți practica și alte sporturi acvatice, iar pădurile de pe malul lacului oferă experienţe de neuitat excursioniștilor. Băile Siriu este o minusculă stațiune din apropiere, cu apă termală, dar regiunea ne mai oferă şi alte atracții, precum Lacul Vulturilor la altitudinea de 1.420 metri, Cascada Pruncea sau zona pitorească numită Colții Babei.
Lacul Galeș
Foto: Shutterstock
Cu păduri întinse, peisaje montane ce îți taie răsuflarea şi peste douăzeci de culmi care depăşesc 2000 de metri înălţime, Parcul Naţional Retezat este cea mai veche rezervaţie naturală din ţară, fiind fondată în 1935. Dintre cele 80 de lacuri şi tăuri glaciare cu apă limpede, cel mai cunoscut este Lacul Bucura, dar cumva Lacul Galeș este chiar mai frumos. Deși accesul spre lacul glaciar la o înălțime de 1990 metri este relativ ușor, avem șanse bune să admirăm singuri de pe mal împrejurimile uluitoare. Pentru o tură prin Munţii Retezat avem nevoie de echipament adecvat, deoarece la altitudinile în jur de 2000 de metri, ne putem aştepta chiar şi vara la valori apropiate de 0 grade, la ploaie şi chiar ninsoare.
Lacul Vida
Foto: Shutterstock
Ca o vană uriașă printre dealuri... Specificul lacului de acumulare Vida, realizat de mâna omului în colaborare cu natura este dat de vâltoarea din apropierea barajului. Rolul acestei soluții tehnologice unice din țară este de a prelua din presiunea celor aproape de 400 de mii de metri cubi de apă asupra digului, atunci când plouă abundent. Lacul din județul Bihor nu este doar o curiozitate inginerească, ci oferă și o priveliște spectaculoasă, ce merită vizitată. Culorile apei de aici se schimbă în funcție de anotimp, câteodată aducând cu scene exotice – în tot acest timp pădurile de stejar și pini de oglindesc în lac. Drumul forestier din jurul lacului oferă plimbări liniștitoare în sânul naturii. Priveliștea ca din poveste continuă pe o distanță de 10 kilometri în Cheile Videi din Munții Pădurea Craiului, cele mai lungi din Apuseni. Zona este înțesată de peșteri, în jur de 300 la număr – localitatea Roșia din apropiere fiind locul de baștină al speologilor. De asemenea, aici este o zonă perfectă pentru cățărat sau pentru zborul cu parapanta.Lacul Oaşa
Foto: 123rf
Lacul de acumulare de 4,6 kilometri pătrați, construit pe râul Sebeș la granița județelor Alba și Sibiu, este încă una dintre comorile ascunse ale Transilvaniei, dar odată cu creșterea turismului intern este doar o chestiune de timp până când va deveni o destinație populară. Mai ales că oglinda de apă aflată la o înălțime de 1200 metri se găsește în apropierea celui mai frumos drum al țării, Transalpina, care trece prin Munții Parâng. Două trasee turistice spectaculoase pornesc de la barajul lacului de o frumusețe puritană spre vârfurile din Munții Cindrei. Sunt multe atracții în zonă – Munții Șureanu, Poarta Raiului aflată în apropierea comunei Tău Bistra, Valea Frumoasei sau Luncile Prigoanei – perfecte pentru un weekend prelungit.Lacul Ochiul Beiului
Cu toate că are diametrul de doar 15 metri, lacul se numără printre cele mai frumoase din țară. Comoara naturală se află în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa la o altitudine de 310 metri, totuși este lacul cel mai greu accesibil de pe lista noastră. Odată ajunși acolo, când privim în apa magică de culoare albastră-verzuie, simțim subit că a meritat efortul unei drumeții de patru ore... Lacul cu o adâncime de 3,6 metri este alimentat de un izvor subteran și nu îngheață nici în cea mai cruntă iarnă. Peștii se văd cu ochiul liber în apa sa limpede, care a dat naştere la multe legende ce se leagă de acest loc magic. Una dintre el spune că că lacul s-a format din lacrimile unui tânăr turc, care suferea după o fată. Dacă am ajuns aici, să facem o plimbare de doar jumătate de oră ca natura să ne dezvăluie o altă minune: Cascada Beușnița. La întoarcere o putem lua către ruinele Cetății Ilidiei, construită în secolul 13. Parcul național are numeroase locuri ce merită descoperite, printre care Cheile Nerei, un defileu plin de marcaje turistice – adesea urmărind traseele drumurilor cioplite în stâncă de pe vremea romanilor.