Top 5 muzee minuscule din lume
Iată cinci mini-muzee, pentru cazul în care nu ai o întreagă zi pentru un muzeu, dar vrei foarte mult să vezi niște expoziții interesante!

Nu în orice tur de oraș avem timp și pentru vizitarea celor mai frumoase muzee, galerii naționale, dar și așa există programe interesante...
The Faraday Effect – Londra
Fotó: The Faraday Effect
Prin cercetările sale, englezul Michael Faraday, părintele electromagnetismului, a contribuit la introducerea energiei electrice în locuințe, iar cușca Faraday, care drenează electricitatea, a fost numită după el. Acest mic muzeu se află lângă docurile Londrei, fiind unul dintre locurile de cercetare ale lui Faraday, unde a lucrat timp de 30 de ani. Să intrăm curajoși în colibă și să vedem unde a muncit geniul! Pereții sunt decorați cu documente istorice, desene tehnice și echipamentul de pescuit al fizicianului.
Micro – San Francisco
Foto: Micro
Acest mini-, respectiv micro-muzeu a fost împrăștiat în mai multe locuri din San Francisco. Boxele expoziționale sunt pline de artefacte și descrieri detaliate, fiind în plus și foarte stilate. Echipa Micro, formată din designeri, tehnologi și povestitori premiați, creează muzee de dimensiunea unui automat de băuturi, care oferă aceeași experiență expozițională ca și marile expoziții. Oriunde putem întâlni boxele, de la sălile de așteptare ale spitalelor, prin spațiile transportului în comun până la spațiile publice ale instituțiilor civile.
The Warley Museum – Yorkshire
Foto: Flickr / Tim Green
Warley este un mic sat din vestul Yorkshire-ului, în Regatul Unit. Expozițiile schimbătoare, „organizate” într-o cabină telefonică roșie tradițională, sunt realizate de săteni și prezintă momente din istoria lui Warley. Podeaua cabinei telefonice este acoperită cu mozaicuri din ceramică găsite în grădinile din apropiere. Cel mai bun lucru la mini-muzeu este că este situat chiar lângă un pub, așa că totul se desfășoară după un program britanic autentic.
Ethno Museum – Džepčište (MACEDONIA DE NORD)
Foto: Wikimedia
Acest micuț muzeu etnografic este atât de mic, încât o singură persoană poate intra o dată, dar și așa sunt mai mult de o mie de obiecte în cameră. O mare parte din patrimoniul expus în muzeu sunt obiecte macedonene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, dar există și resturi de ceramică vechi de peste 5000 de ani. Obiectele însă nu sunt însoțite de explicații, trebuie să încercăm să ne imaginăm la ce erau întrebuințate.
William Burke Museum – Edinburgh
Foto: William Burke Museum
În cadrul The Cadies & Witchery Tours, organizatorii ne călăuzesc într-un muzeu foarte interesant, dedicat memoriei unui asasin în serie pe nume William Burke. Expoziția este morbidă: cartea de vizită din imagine este realizată din pielea criminalului în serie din Edinburgh. Faimosul jefuitor de cadavre victorian Burke a vândut cadavrele victimelor sale unui profesor universitar. O poveste neobișnuită și o comemorare neobișnuită...