7 orașe care ar putea fi sub apă până în 2030 – de la Amsterdam până la Veneția și Bangkok
Odată cu creșterea nivelului mării la nivel global, mai multe metropole importante riscă să fie scufundate.

Încălzirea globală poate fi greu de vizualizat corect. Dacă nu ești amenințat direct de creșterea nivelului mării, de lipsa de apă sau te afli într-un loc în pericol de a fi devastat de incendii, de unde știi ce se întâmplă cu adevărat?
Foto: Unsplash
De aceea, proiecte precum Climate Central sunt atât de esențiale. Acest website creează hărți care arată ce părți ale lumii s-ar putea găsi sub apă din cauza creșterii nivelului mării. Cele mai recente hărți ale Climate Central se bazează pe raportul IPCC 2021 – adică cele mai fiabile date despre criza climatică.
Dacă nu facem nimic în această privință, iată potențialele consecințe: 7 orașe care s-ar putea găsi în întregime (sau în mare parte) sub apă într-un deceniu.
1. Amsterdam, Olanda
Există un motiv pentru care Olanda face parte din Țările de Jos. Amsterdam și orașele Rotterdam și Haga se află jos, aproape de Marea Nordului. Olandezii sunt renumiți pentru metodele de apărare împotriva inundațiilor iar sistemul de diguri, baraje, bariere și porți va deveni esențial în anii următori.
Ilustrație: Climate Central
2. Basra, Irak
Principalul oraș-port al Irakului, Basra, se află pe Shatt al-Arab, un râu larg care se varsă în Golful Persic. Datorită rețelei sale complicate de canale și pâraie, precum și a mlaștinilor învecinate, Basra și zonele înconjurătoare sunt deosebit de vulnerabile la creșterea nivelului mării.
3. New Orleans, SUA
Sistemul de diguri al orașului îl protejează de puhoiul de apă care se formează de la Lacul Maurepas în nord și de Lacul Salvador și Lacul Mic în sud. Fără aceste apărări, New Orleans ar fi grav amenințat de creșterea nivelului mării, dar chiar și cu ele, pagubele par catastrofale.
4. Veneția, Italia
În viitorul foarte apropiat, Veneția se confruntă cu o amenințare dublă: nivelul mării crește, iar orașul însuși se scufundă – cu doi milimetri în fiecare an. Veneția a fost deja lovită de inundații severe, iar schimbările climatice ar putea crește frecvența mareelor înalte care o scufundă. La fel ca New Orleans, Veneția are un sistem de apărare împotriva inundațiilor, dar pe măsură ce criza se agravează, acestea vor fi mai dificil (și mai costisitor) de întreținut.
5. Ho Chi Minh, Vietnam
Harta Climate Central arată că zonele cele mai expuse riscului din orașul Ho Chi Minh sunt cartierele estice. În timp ce centrul orașului Ho Chi Minh în sine este puțin probabil să se găsească sub apă până în 2030, aproape sigur va fi mai vulnerabil la inundații și furtunile tropicale.
Foto: Pixabay
6. Kolkata, India
O mare parte din Bengalul de Vest a prosperat de secole datorită peisajului său fertil, dar acest lucru a devenit un mare motiv de îngrijorare în Kolkata și împrejurimile sale. La fel ca orașul Ho Chi Minh, orașul va avea probleme mari în timpul sezonului musonului.
7. Bangkok, Thailanda
Un studiu din 2020 a constatat că Bangkok ar putea fi orașul cel mai grav afectat de încălzirea globală pe termen scurt. Capitala thailandeză se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării și, ca și Veneția, se scufundă (însă mult mai repede - cu aproximativ 2-3 cm pe an). Dar Bangkok este construit și pe un sol argilos foarte dens, ceea ce îl face și mai predispus la inundații. Până în 2030, majoritatea zonelor de coastă ar putea fi sub apă, la fel ca și aeroportul principal, Suvarnabhumi International.