Bucătăria lumii: ce este miso și cum se prepară?
Pasta miso este un condiment esențial în bucătăria japoneză, cel puțin la fel de important ca și sosul de soia – supa făcută prin diluarea pastei este o mâncare tipic japoneză.

Am prezentat deja din ce este făcută una dintre aromele tipice din bucătăria japoneză, wasabi, acum vorbim despre un alt produs de bază japonez, miso.
Foto: Shutterstock
Unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din bucătăria japoneză, supa miso, conține orez, ciuperci, legume, muguri de fasole și tofu, fiind apoi aromatizat și cu sos de soia.
Dar din ce este preparat ingredientul principal, miso, care în ultimii ani a devenit un produs răspândit și popular în întreaga lume?
Bucătăria asiatică folosește o mulțime de ingrediente fermentate, să ne gândim doar la kombucha, kimchi sau sosul de pește. Cu milenii în urmă nu exista frigider, în mediul umed și cald totul a început să fermenteze rapid. Pe de altă parte, oamenii și-au dat seama că ciupercile care se dezvoltă în timpul fermentației au un efect benefic asupra organismului uman: astfel, aceste ingrediente nu se consumă doar pentru gustul lor.
Foto: Shutterstock
Pasta miso, de exemplu, este fermentată luni, chiar și ani de zile, cu un tip special de ciupercă, kojikin. Pasta poate fi din boabe de soia, orz sau orez, fiind măcinată, sărată, se adăugă ciupercile și apoi este fermentată într-un butoi de lemn. Cantitatea de sare depinde de cât timp va fi fermentată pulpa: daca se lasă la maturare mai mult timp, atunci se adaugă mai multă sare. Miso-ul cu fermentație lungă este astfel sărat și mai închis la culoare. Pasta finită este folosită pentru a aroma supe (miso, ramen), sosuri și deserturi.
Supa miso este atât de bogată în nutrienți, încât mulți japonezi își încep ziua cu această mâncare, deoarece hidratează și dă energie organismului. În general, din miso se realizează o supă de bază, dar merită să punem puțin miso în mâncare chiar înainte de a o consuma, deoarece conține o mulțime de microorganisme benefice digestiei și sistemului imunitar.
Miso, de altfel, nu este o mâncare japoneză – este originară din China.
Cu mii de ani în urmă, chinezii făceau deja o pastă foarte asemănătoare cu miso-ul de astăzi din boabe de soia, grâu și alcool – deci componentele din această versiune sunt puțin diferite. Japonezii au putut întâlni în secolul al VII-lea (prin călugării budiști sosiți din China) această pastă interesantă, pe care au numit-o shi, iar apoi au variat-o mai departe după propriile gusturi.