Café Central – cafeneaua istorică din Viena
Cafeaua este unul dintre sinonimele Vienei. Băutul unei cești de cafea este un lucru obligatoriu pentru turiștii care vizitează orașul. Și pentru asta nu putem găsi un loc mai potrivit decât Café Central!

Deși prima cafenea europeană nu a fost deschisă în capitala Austriei, aici s-a dezvoltat în premieră cultura cafenelelor, urmată până în prezent de cafenelele lumii.
Foto: Café Central
Situat în luxosul Palat Ferstel, construit în stil neo-renascentist, de pe Herrengasse 14, Café Central a fost deschis în anul 1876, iar la începutul secolului al XX-lea devenise cel mai important centru al vieţii culturale şi intelectuale din Viena. Inițial, clădirea proiectată de Heinrich von Ferstel a fost sediul Băncii Austro-Ungare și a bursei de la Viena. Legendara cafenea literară a fost cândva locul de întâlnire preferat al vienezilor și străinilor care vizitau orașul – și a rămas și în zilele noastre.
Foto: Café Central
Franz Kafka, Theodor Herzl, Sigmund Freud, Arthur Schnitzler erau clienți obișnuiți, dar au trecut pe aici și Lenin, Hitler sau Stalin. Lev Troțki a locuit la Viena ca emigrant și a fost, de asemenea, un oaspete obișnuit al cafenelei – potrivit legendei, de aici a organizat revoluția izbucnită în 1917 în Rusia. În epoca de glorie a Monarhiei Austro-Ungare, când Café Central a fost pincipalul loc de întâlnire al artiștilor și celebrităților care trăiau la Viena, soseau aici 250 de ziare în 22 de limbi diferite.
Foto: Café Central
Primii proprietari ai cafenelei au fost frații Pach, care de la bun început s-au asigurat ca această cafenea să fie cu adevărat un loc „central” printre cafenelele vieneze: pe lângă cafea, oaspeții erau așteptați cu bucătăria vieneză clasică și produse de patiserie de înaltă calitate. Café Central însă nu a fost în frunte doar din punctul de vedere al calității – a fost și prima cafenea care a permis prezența doamnelor venite singure, neînsoțite de bărbați.
Foto: Café Central
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost grav avariată, iar cafeneaua a fost închisă timp de 40 de ani și s-a redeschis din nou abia în 1982, după o renovare extrem de temeinică. Cafeneaua este una dintre preferatele turiștilor din străinătate – ospătarii servesc 320 de mii de cești de cafea pentru aproape jumătate de milion de oaspeți pe an. Specialitatea casei poartă numele locului, Café Central, fiind o cafea neagră aromată cu lichior de caise și ornată cu frișcă. Ar fi o greșeală să ratăm prăjiturile făcute în cofetăria proprie a cafenelei, în special faimosul Apfelstrudel vienez (ștrudelul de mere), care este foarte îndrăgit de oaspeți.