Cafeaua turcească: tehnici speciale de preparare și o bogată cultură tradiţională
Cafeaua turcească este răspândită în majoritatea ţărilor din Orientul Mijlociu, Peninsula Balcanică şi lumea arabă.
În Turcia, cafeaua este băută în principal în cafenele, unde oamenii se întâlnesc pentru a face conversaţie, a schimba informaţii şi a citi. Cafeaua turcească joacă un rol important în ocazii sociale, cum ar fi ceremoniile de logodnă şi diferite sărbători; cunoştinţele şi ritualurile sale sunt transmise informal de către membrii familiei prin observaţie şi participare.
Tradiţia în sine este un simbol al ospitalităţii, prieteniei, rafinamentului şi divertismentului care a pătruns în toate categoriile sociale. O invitaţie la o cafea între prieteni oferă o oportunitate de discuţii intime şi de împărtăşire a preocupărilor zilnice.
Foto: Unsplash
Boabele de cafea proaspăt prăjite sunt măcinate până ajung o pulbere fină; apoi cafeaua măcinată, apa rece şi zahărul se adaugă într-un ibric sau într-un vas de cafea şi se prepară încet pe sobă, pentru a se produce o spumă la volumul dorit. Cafeaua este servită în ceşti mici, însoţită de un pahar cu apă. Zahărul se adaugă în timpul preparării, nu după. Nu se pune niciodată frişcă sau lapte. În funcţie de diferitele tradiţii şi zone, pot fi adăugate unele condimente (opţionale), cum ar fi cardamomul. Cafeaua preparată în acest mod capătă o consistenţă densă şi necesită câteva minute de decantare, pentru a permite sedimentarea pe fundul ceştii, a aşa-numitului zaţ de cafea.
Foto: Unsplash
Încă din perioada Imperiului Otoman, cafeaua era preparată la ibric şi apoi servită împreună cu zaţul pe care îl lasă.
O veche zicală spune că o cafea turcească servită astfel nu se uita 40 de ani. Totodată, o tradiţie care încă este respectată de unele familii din Turcia spune că viitoarea mireasă trebuie să-şi servească peţitorul cu cafea cu sare, în loc de zahăr, pentru a-i testa caracterul. Dacă pretendentul bea cafeaua fără să se plângă, înseamnă că este răbdător şi are un temperament bun.
Zaţul rămas în ceaşca goală este adesea interpretat pentru a spune care este viitorul unei persoane. Cafeaua turcească este privită ca parte a moştenirii culturale turceşti: este celebrată în literatură şi în cântece şi este o parte indispensabilă a ceremoniilor.