Top 6 mâncăruri finlandeze speciale ce merită încercate!
Deși nu este una dintre cele mai renumite bucătării din lume, gastronomia finlandeză este foarte variată. Iată câteva dintre mâncărurile pe care ar trebui să le încercați atunci când vizitați Finlanda!

Ce face ca bucătăria finlandeză să fie specială? Peștele, mâncărurile din vânat, fructele de pădure, ciupercile și brânzeturile. Finlandezii au o cămară plină de comori ale naturii și consumă aceste alimente sănătoase în fiecare zi. De asemenea, restaurantele se străduiesc să folosească produse și ingrediente locale și pun mare accent pe conservarea alimentelor fără substanțe chimice, folosind metode tradiționale, cum ar fi sărarea și afumarea peștelui sau fermentarea legumelor.
KARJALANPIIRAKKA
Foto: Shutterstock
Pirogul karelian din făină de grâu sau secară vine cu o umplutură sărată și poate fi găsit în majoritatea cafenelelor, brutăriilor și bufetelor de mic dejun din hoteluri. Se consumă în orice moment al zilei, fiind foarte sățios, umplutura putând conține piure de cartofi, orez, brânză sau ouă. Versiunile dulci au devenit, de asemenea, comune.
QUENELLES
Foto: Shutterstock
Un fel de mâncare finlandeză pe bază de pește, îmbogățit cu pesmet prăjit și ierburi. Pasta de pește este prăjită cu sosul de smântână și servită ca atare.
LIHAPIIRAKKA
Foto: Shutterstock
Un produs de patiserie obișnuit umplut cu orez fiert, respectiv carne de vită condimentată, șuncă sau ouă. Rezultatul este o punguță din aluat, consistentă, disponibilă în brutării sau vândută ca mâncare stradală. Fiind destul de sățioasă, este, de asemenea, un prânz optim în timpul unui city break.
Salată de ciuperci
Foto: Shutterstock
Finlandezii pun ciupercile în saramură, așezate în straturi și condimentate cu ierburi. Ei folosesc apoi această conservă pentru a face salata lor tradițională de ciuperci, care mai include ceapă și smântână cremoasă.
KIISSELI
Foto: Shutterstock
Deși sezonul este foarte scurt, finlandezii iubesc căpșunele care sunt binevenite sub orice formă. Kiisseli este un sos de căpșune îngroșat, care poate fi folosit în supe, compoturi, dressinguri și deserturi.
Salmiakki
Foto: Shutterstock
Copiii și adulții finlandezi sunt pasionați de lemn dulce, atât de mult încât au o versiune sărată numită salmiakki. Atât versiunea dulce, cât și cea sărată sunt transformate în înghețată, și merită cu siguranță să le încercați. Nu vă speriați de aroma specifică de lemn dulce, aceasta devenind o experiență diferită atunci când desertul stă la rece.
- Tradiţii, gastronomie și excursii – iarna în Bucovina (Partea I) ›
- CURIOZITATE ȘI PASIUNE – Interviu cu CHEF ADI HĂDEAN ›
- Ce să mâncăm în Albania? Ghid gastronomic! ›
- Top 3 cele mai picante bucătării din lume ›
- Top 10 – cele mai bune preparate ale bucătăriei germane ›
- Bucătărie mondială: 7 feluri de mâncare din Vietnam care nu trebuie ratate! ›
- O șansă unică: putem învăța să fim fericiți în Finlanda ›
- Tradiții bizare de Paște din întreaga lume ›
- 3 rețete ușoare pentru un picnic perfect ›
- La picnic – gustări în aer liber ›
- Fast food-ul londonez pe care doar localnicii îl cunosc ›
- 5 alimente interesante din țările scandinave ›
- 7 feluri de mâncare bizare din festinele romane antice ›
- Regulile de bază pentru asocierea dintre mâncare și vin! ›