2024.05.02
Legume la grătar: rețete rapide și gustoase
Odată cu căldura a sosit și sezonul grătarelor. Să profităm de această perioadă, căci bucatele pregătite pe jar sunt absolut delicioase! Chiar și legumele la grătar au cu totul alt gust, unul pe placul tuturor prietenilor invitați.
Foto: Unsplash
Rulouri din feta cu sos de legume
Ingrediente:
Dacă ne dorim un antreu exceptional până se prăjesc felurile principale pe grătar, atunci să pregătim rulouri cu feta.
- Foietajul se taie în dreptunghiuri mai mici, se presară cu feta amestecată cu mărar mărunțit.
- Foietajul se face rulou, marginile se fixează cu ou bătut și se ung și pe deasupra.
- Se coc în cuptor preîncălzit la 190 grade timp de 20 de minute.
- Sosul se pregătește pe grătar, când focul este prea mare pentru a prăji carnea.
- Legumele se prăjesc rapid și împrumută o aromă fină de fum care va face sosul delicios.
- Ardeii și roșiile se prăjesc circa 10-15 minute, iar după ce s-au răcit, se taie cubulețe.
- Pătrunjelul tocat mărunt, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul se amestecă bine, iar sosul se servește pe lângă rulourile cu feta.
Foto: Pixabay
Morcovi și ciuperci la grătar
Ingrediente:
- 500 g morcovi noi
- 700 g ciuperci champignon
- ulei de măsline
- 1 legătură de cimbrișor proaspăt
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- zeama de la o lămâie
- ulei de măsline
- sare, piper
Versiunile mai speciale ale legumelor la grătar: pe când morcovii se potrivesc mai bine cu carnea mai grasă (ceafă, de exemplu), ciupercile completează perfect puiul sau cotletul.
- Legumele se curăță și se așază pe o folie de aluminiu mai mare, se ung bine cu ulei de măsline și se presară cu cimbrișor, se sărează și se împachetează la capete.
- Ciupercile curățate se trec prin puțin ulei de măsline, se sărează, se piperează și se așază pe o tăviță de grătar din aluminiu.
- Se prăjesc pe cărbuni de lemn la grătar circa 20-30 minute, după care morcovii se stropesc cu sucul de lămâie, iar ciupercile cu un dressing amestecat din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și pătrunjel verde tocat mărunt.
Foto: Unsplash
Cartofi mediteraneene
Ingrediente:
- 500 g cartofi
- 1 fenicul de mărime mijlocie
- 100 g parmezan răzuit
- 100 g măsline
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
O garnitură ideală pentru cărnuri, care se poate prepara simultan cu acestea.
- Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit, se decojesc și se taie rondele.
- Se sărează, se amestecă cu feniculul tăiat fâșii, măslinele și uleiul de măsline.
- Se așază într-o tavă termorezistentă, se prepară cu parmezan și se acoperă cu o folie de aluminiu.
- Se pot coace atât pe grătar cât și în cuptor, la 190 grade, circa 15-20 minute.