10 orașe din întreaga lume unde se găsesc bucăți din Zidul Berlinului
Bucăți din zidul de beton de 150 de kilometri au ajuns peste tot în lume. Vă arătăm unde putem căuta amintirile istorice!

Construcția Zidului Berlinului a început pe 13 august 1961 și zidul a fost demolat după încheierea Războiului Rece, pe 9 noiembrie 1989. Bucăți din zidul de beton, care de zeci de ani a separat nu doar Berlinul, ci în mod simbolic și Europa de Est și de Vest, se găsesc astăzi în mai multe locuri din lume.
Vilnius
Foto: Europos Parkas
Situat în centrul geografic al continentului european, muzeul fondat în 1991 de sculptorul lituanian Gintaras Karosas adăpostește câteva piese din Zidul Berlinului. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la dărâmare, Ambasada Germaniei în Lituania și Institutul Goethe au donat elemente ale structurii istorice orașului Vilnius, care se găsesc acum în Europos Parkas, adică în Parcul Europei.
New York
Foto: Instagram
Consulatul german a donat această bucată de zid pentru Battery Park City Authority în 2004, la aniversarea a 15 ani de la căderea zidului. Germanii au adus astfel un omagiu instituției americane dedicate educației artistice. Pe bucata de zid se poate vedea opera lui Thierry Noir, o parte din picturile intitulate „Heads”.
Vatican
Bucata de zid a fost făcută cadou papei Ioan Paul al II-lea de magnatul industrial italian Marco Piccininni. Acesta a cumpărat în 1990, la o licitație din Monte Carlo, piesa de beton care în 1994 a ajuns în grădina Vaticanului.
Ein Hod, Israel
Foto: Wikimedia
În 1992, o bucată de zid a ajuns în Muzeul Janco Dada din satul Ein Hod, Israel, ca parte a unei expoziții despre istoria vieții din Berlinul de Est. Expoziția a provocat multe contestații, deoarece mulți israelieni nu voiau o expoziție despre istoria modernă a Germaniei. În cele din urmă, conducătorii muzeului dadaist au decis că Zidul Berlinului poate face parte dintr-o expoziție despre tendința avangardistă din Germania, întrucât dadaismul chiar era o mișcare de artă anti-război.
Las Vegas
Foto: Flickr
Nimeni nu știe de ce și cum au ajuns câteva bucâți din zid în toaleta pentru bărbați a unui cazinou: toaleta bizară se găsește în Main Street Casino (Brewery & Hotel, Las Vegas). Pe piesele colorate de beton s-au montat pisoare, dar pe bucățile zidului s-au pus plăci de sticlă.
Reykjavík
Foto: icelandthebeautiful.com
În 1986, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov s-au întâlnit la un summit în Islanda, despre care mulți au spus că a marcat sfârșitul Războiului Rece – bucata de zid din Casa Höfði comemorează acest eveniment. Monumentul de beton a fost donat de German Art Centre Neu West Berlin orașului Reykjavík, la aniversarea a 25 de ani de la reunificarea Germaniei, și a fost expus în casa în care s-au întâlnit Reagan și Gorbaciov.
Coreea de Sud
Fotó: Facebook
În cadrul expoziției Muzeului Gangwon DMZ, două piese din Zidul Berlinului se găsesc în zona demilitarizată de la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Țara divizată în 1945 trăiește acum într-un mod similar ca germanii în cei 28 de ani dinaintea căderii zidului.
Cape Town
Fotó: Maynard and Glinda
Nelson Mandela a primit bucata de zid de la primăria Berlinului cu ocazia unei vizite oficiale din 1996. Mandela a fost eliberat din închisoare în februarie 1990, la trei luni după căderea zidului, și în 1994 a fost ales președintele Republicii Africa de Sud. Bucata din Zidul Berlinului este acum deținută de Fundația Mandela Rhodes din Cape Town.
Jakarta
Fotó: Wikimedia
Chiar și în Indonezia putem vedea o parte din zid, în fostul cartier roșu din Jakarta, ca parte a unei instalații realizate de artistul Teguh Ostenrik. Ostenrik studia arta în Berlinul de Vest din anii ’80, iar când a căzut zidul, a știut imediat că vrea să ducă piesele în Indonezia.
Londra
Fotó: Wikimedia
Bucata din Imperial War Museum a fost achiziționată în 1991 ca obiect de expoziție. Zidul prezintă o lucrare a artistului de origine germană Jürgen Grosse.