Aventuri pe două roți – 4 tururi cu bicicleta în Europa
Cât de mult suntem dispuși să ieșim din zona de confort?

Vreme bună sau rece, teren plat sau abrupt, păduri și ape – vă prezentăm patru tururi europene cu bicicleta care şerpuiesc prin cele mai frumoase locuri de pe continent.
EXPLORAREA PĂDURII NEGRE
Foto: Shutterstock
Dacă vrem să vedem cu ochii noștri de unde izvorăște Dunărea, să începem turul din Germania, în parcul castelului din Donaueschingen, unde se află sursa simbolică a Dunării. Aici se unesc două pârâuri, Breg și Brigach, formând râul. De aici urmăm cursul de apă pe o lungime de 66 km. Acesta este îngust la început, dar apoi se mărește, călătoria noastră ducând prin văi stâncoase, verzi și orășele liniștite. Până la mănăstirea din Beuron vom trece pe lângă numeroase cetăți și castele, în timp ce coborâm și urcăm în cheile înguste. În Beuron putem urca apoi într-un tren care ne va duce înapoi la frumosul izvor.
- Distanță: 66 km
- Diferență de nivel: 106 m
- Tehnică: 1
- Condiție fizică: 2
- Perioadă: 5 ore/1 zi
AVENTURI ÎN PUGLIA
Foto: Shutterstock
Turul începe din Alberobello, în sud-estul Italiei. Legendarele trullo-uri ale așezării, acele mici case de piatră, realizate fără niciun liant ne pot răpi o întreagă zi, deși mai trebuie să ajungem și pe coasta Mării Adriatice, la Polignano a Mare, construit pe stâncă. De aici, prin Monopoli vom ajunge la Ostuni, pe care îl recunoaștem după pereții albi strălucitori. Părăsind aleile înguste, la est de orașul Lecce trecem prin satul transformat în fortăreață Acaya, pentru a ajunge apoi la Grotta della Poesia, formațiunea selectată printre cele mai frumoase zece piscine naturale din lume. O dată ce ne-am odihnit și am mâncat mozzarella, rucola și limoncello, putem continua călătoria de-a lungul coastei până la Otranto, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta este cel mai sudic punct al turului, un oraș mediteranean uluitor, cu o minunată moștenire culturală. De aici mai facem un mic ocol spre Grecìa Salentina, care păstrează influența greacă, pentru a încheia călătoria în Lecce. Merită să planificăm în jur de 40-50 de kilometri pe zi, dar nu este o idee rea să lăsăm și câteva zile în plus pentru odihnă.
- Distanță: 230 km
- Diferență de nivel: 1450 m
- Tehnică: 2
- Condiție fizică: 2
- Perioadă: 5–7 zile
PRIN MACEDONIA DE NORD
Foto: Shutterstock
Dacă în prima zi ne facem încălzirea, în a doua trebuie să ne folosim deja din plin mușchii. În orice caz, să venim în Macedonia de Nord cu un mountain-bike, indiferent că alegem o bicicletă tradițională sau una electrică. Munții Šar se înalță la granița cu Albania și vom urca până la 2.000 metri. În prima zi pornim din Šapka, situat nu departe de Skopje, și trecând prin Valea Lesnica admirăm cascadele, vârfurile care se înalță deasupra noastră, pădurile de pini și izvoarele râului Pena. Pe acest cerc mai mic pedalăm în total 34 de km, cu o diferență de nivel de 900 de metri. A doua zi, încălziți, trecem prin Valea Polog până la restaurantul de pe malul râului din Vrutok, după ce intrăm în pădurea colorată. În acea zi ne așteaptă 80 de km și urcăm 1.400 metri.
- Distanță: 114 km
- Diferență de nivel: 2003 m
- Tehnică: 3
- Condiție fizică: 3
- Perioadă: 2 zile
AVENTURI DE-A LUNGUL VÁHULUI
Foto: Pixabay
Pista de biciclete de-a lungul Váhului urmează linia celui mai lung râu din Slovacia. Deși nu a fost încă finalizată, se pot folosi deja peste 160 de kilometri, așa că merită să încercăm tronsonul dintre Hlohovec și Žilina. Pe parcurs, putem pedala pe malul însorit al lacului de acumulare Síňava, dar ne putem opri și în faimosul oraș balnear Piešťany. După acesta, ne așteaptă monumente istorice, castelele din Beckov și Trenčín, precum și cel mai vechi loc de pelerinaj din țară, Sklaka de lângă Trenčín. Ieșind din orașul Dubnica, pe stânga putem admira stâncile Vršatské bradlá (Piatra leului). Să luăm o scurtă pauză în Lednické Rovne și să vizităm castelul din localitate. La Považská Bystrica putem face mai multe opriri: pe lângă cetatea locală și cea din Hričovské Podhradie, și natura ne oferă o priveliște magnifică, iar stâncile din Cheile Manínska și Munții Súľovské sunt de-a dreptul magice. În Žilina, pista de biciclete se ramifică: semnul albastru duce la Krásno nad Kysucou, aflat la 23 km, iar dacă o luăm pe drumul marcat cu roșu, lung de 70 km, din comuna Zákamenné, devin accesibile și pistele de bicicletă din Polonia.
- Distanță: 166 km
- Diferență de nivel: 301 m
- Tehnică: 1
- Condiție fizică: 2
- Perioadă: 2-3 zile