Supraturismul lovește din nou – Grecia introduce un plafon zilnic pentru vizitatori la Acropole
Grecia a pus în aplicare o nouă politică de combatere a turismului excesiv la Acropole, în Atena, monumentul antic grec care a fost o destinație turistică populară de ani de zile.

Noua politică limitează numărul de vizitatori zilnici la 20.000. Înainte de plafonare, situl avea în jur de 23.000 de vizitatori zilnici. Măsura are ca scop reducerea impactului turismului excesiv, care a fost o preocupare tot mai mare în Europa și în alte părți ale lumii.
Noua politică, pusă în aplicare pentru o perioadă de probă, include, de asemenea, un sistem de emitere a biletelor pe timp și un sistem de sloturi orare pentru a gestiona fluxul de vizitatori, și va deveni permanentă începând cu 1 aprilie 2024. Un site web de rezervări va ține evidența numărului de vizitatori și va aplica sistemul de sloturi orare. Pentru a-și asigura vizita, turiștii trebuie să rezerve în avans un anumit interval orar prin intermediul site-ului oficial de la Acropole. Monumentul aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO va primi 3.000 de vizitatori între orele 8-9 dimineața, urmați de o alocare de 2.000 de oaspeți între orele 9-10 dimineața. Ulterior, cotele de intrare vor varia din oră în oră până la închiderea sitului, la ora 20.00.
Noul sistem nu va fi folosit doar la Acropole, ci și la alte situri grecești.
Foto: Shutterstock
Decizia de a limita numărul de vizitatori la Acropole a fost luată după ani de zile de îngrijorare cu privire la impactul turismului excesiv asupra amplasamentului, inclusiv deteriorarea monumentului și supraaglomerarea. Monumentul este o destinație populară pentru turiști timp de mulți ani, iar numărul de vizitatori a crescut în mod constant. Atunci când o destinație își depășește capacitatea de a găzdui vizitatori, acest lucru duce, de obicei, la efecte dăunătoare asupra mediului, culturii și bunăstării locuitorilor locali.
Alte țări au luat măsuri similare în încercarea de a gestiona turismul excesiv.
Ca și Grecia, Japonia a implementat un plafon turistic pe insula Iriomote, în prefectura Okinawa, cu scopul de a proteja pisicile sălbatice native, limitând numărul de turiști la 1.200 pe zi.