3 destinații fabuloase din Europa Centrală
Destinaţiile turistice inedite nu înseamnă neapărat zone foarte îndepărtate, surprizele se află uneori la distanţe accesibile.

Ţinutul lacurilor – Plitvice, Croaţia
Complexul Plitvice a fost declarat parc naţional din 1979, an din care figurează şi în patrimoniul mondial UNESCO. Pe lângă flora şi fauna spectaculoase, parcul ce se întinde pe mai mult de 200 km pătraţi are ca principală atracţie sistemul de 16 lacuri legate între ele de aproximativ 200 de cascade. Cel mai mare dintre lacuri are o suprafaţă de 1.500 mp. Întinderile de apă care arată altfel în fiecare anotimp oferă o privelişte deosebită iarna. Suprafeţele lor sunt strălucitoare şi albe ca zăpada, iar cascadele sunt atât de frumoase încât îţi taie respiraţia.
Foto: Shutterstock
Peisaje de vis – Regiunea Spiš, Slovacia
Bogată în comori naturale şi istorice, acest ţinut este deseori comparat cu un canton elveţian. Levoča, cea mai importantă localitate din regiune, este unul dintre cele mai impozante oraşe regale maghiare, care în evenimentele furtunoase ale Evului Mediu a jucat un rol deosebit de important. Aici se află unul dintre cele mai frumoase şi mai mari altare gotice din lume, în vechea clădire cu arcade a primăriei. De altfel, monumentele istorice şi operele de artă din Levoča şi Kežmarok merită o vizită mai îndelungată. Regiunea este împânzită de numeroase atracţii naturale, cum ar fi celebra regiune muntoasă Branisko, Muntele Tatra Mare sau Dobšiná, cea mai mare şi mai veche peşteră de gheaţă din Europa.
Foto: Shutterstock
Oraşul lipiţanilor – Lipica, Slovenia
Situată în apropiere de Trieste, mica localitate slovenă a devenit cunoscută în toată lumea datorită cailor crescuţi aici. Din 1850, Lipica este sinonim cu rasa de cai cu înfăţişare nobilă, foarte blânzi şi uşor de dresat, care acum este răspândită în toată lumea. Ferma creată în urmă cu peste 400 de ani funcţionează şi în prezent ca herghelie de cai alături de un centru turistic. Construite în 1899, grajdurile Abrihtunga, unde se ţineau caii pentru dresaj, au devenit acum atracţii turistice, la fel ca şi Velbanca, cea mai veche clădire a fermei, de la a cărei intrare începea odinioară drumul ce ducea spre Trieste. Tot printre monumentele ce merită vizitate se numără şi Capela Sfântului Anton din Padova, ridicată în secolul al XVII-lea, şi fântâna Fontana din secolul al XVIII-lea. Lipica este o destinaţie ideală nu doar pentru amatorii de călărie; peisajul superb, serviciile de wellness, terenul de golf şi cazinoul sunt tot atâtea atuuri pentru o relaxare perfectă.
Foto: Shutterstock