Cele mai frumoase lacuri din Ungaria
Pe lângă cunoscutul Balaton,și Lacul Velence sau Lacul Fertő oferă amintiri de neuitat vizitatorilor.

Neavând deschidere spre mare, turismul acvatic al Ungariei se bazează în mare parte pe lacurile aflate pe teritoriul său.
Lacul Balaton
”Marea maghiară”, cum o cunosc toţi, este cea mai populară destinaţie turistică a Ungariei. Cel mai mare lac din Europa Centrală are o lungime de 77 km, iar lăţimea lui variază între 1,3 şi 14 km. În sezonul estival, apa Balatonului cu o adâncime mică în cele mai multe ştranduri permite petrecerea vacanţei în siguranţă şi pentru familişti. Cu toate că doritorii de odihnă activă sunt atraşi în special de sporturile nautice de la Balaton, în ultima perioadă au devenit tot mai apreciate tururile de ciclism în jurul lacului. Astfel pot fi descoperite cu adevărat toate atracţiile existente de-a lungul falezei.
Malul nordic al lacului găzduieşte zona viticolă Badacsony, unde se cultiva viţă-de-vie încă de pe vremea romanilor. Aici vizitatorii sunt aşteptaţi la tot pasul de crame. Peninsula Tihany, cu atmosfera ei uşor patinată, este dominată de mănăstirea şi biserica veche de peste 950 de ani, aparţinând călugărilor din ordinul Benedict. La sud de Balaton se află lacul Hévíz – staţiunea balneară de lângă orăşelul Keszthely este construită în jurul celui mai mare lac termal natural din lume, care încă prezintă activitate biologică.
Lacul Fertő
Fozto: Pixabay
Lacul aflat pe teritoriul Ungariei şi Austriei este adăpostul a numeroase specii rare de plante, unele chiar unice, şi constituie un ecosistem pentru peste două sute de specii de păsări. Lacul nu este doar rezervaţie naturală, vara fiind o arie de agrement acvatic foarte popular în Ungaria. Diferitele săruri din componenţa apei fac ca nămolul din apă să se îmbogăţească în efecte curative; aşadar, făcând o baie în apa Lacului Fertő beneficiaţi şi de o şedinţă de tratament. Pe lângă oferta plimbărilor cu vaporaşul, aveţi ocazia să descoperiţi lumea stufărişului şi în canoe. Împrejurimile lacului au atras dintotdeauna lumea mondenă a aristocraţiei, acest lucru fiind dezvăluit de nenumăratele castele impozante construite de-a lungul timpului în zonă. Merită vizitat castelul Esterházy din Fertőd, unul din argumente fiind şi faptul că renumitul muzician Joseph Haydn a petrecut mai bine de un deceniu la curtea nobiliară de aici, pe post de compozitor. O altă destinaţie populară este drumul vinului din regiune: acesta urmăreşte un peisaj pitoresc printre crame şi vii, cu vedere spre lac.
Lacul Velence
Foto: Shutterstock
Dacă porniţi din Budapesta către Balaton, la jumătatea drumului veţi întâlni Lacul Velence, o altă destinaţie adorată de turişti. Datorită expunerii la soare şi a adâncimii mici de maxim 1,5 metri, Velence este cel mai cald lac din Europa, temperatura apei atingând aici chiar şi 26-28 de grade vara. Amatorii de scăldat îl iubesc însă şi pentru efectul revigorant al apei bogate în minerale care, de altfel, este recomandată şi în tratarea durerilor cauzate de reumatism. Cea mai cunoscută aşezare de pe malul lacului este localitatea Gárdony, deţinând numeroase plaje de foarte bună calitate şi o baie termală. Regiunea este un adevărat paradis gastronomic - pe lângă vinurile de calitate, supa de peşte de aici, precum şi mierea din zonă sunt vestite peste meleaguri. Rezervaţia naturală a lacului Velence oferă adăpost unei faune extraordinar de diverse, iar amatorii au acces în rezervaţie pe spaţii special amenajate observării păsărilor din zonă. În perioada migraţiei de toamnă a păsărilor, mii şi milioane de raţe şi gâşte sălbatice populează lacul. Spectacolul este inedit: pe înserate se întorc pe lac zeci de mii de gâşte care peste zi se hrănesc pe câmpurile din apropiere.