Sezonul merișoarelor – o atracţie spectaculoasă
În America de Nord toamna este perioada recoltării merișoarelor, o atracție de neratat.

În Statele Unite și în Canada recolta fructului de pădure cu boabe roșii este un spectacol la fel de zgomotos ca al strugurilor pe la noi, evenimentul fiind asociat cu numeroase tradiții și sărbători.
Fructele roșii tari se consumă fie diluate (fiind acre și acide în proporţie de 100%), fie amestecate într-o salată, dar în majoritatea cazurilor ajung pe masă sub formă de sos, gem, prăjitură, umplutură pentru carne sau murătură.
Iar recoltarea este un adevărat spectacol!
Foto: Instagram
Fructele culese sunt turnate în iazuri naturale sau artificiale, unde sunt înmuiate o vreme, apoi filtrate de pe suprafața apei și sortate. Spectacolul atrage o mulțime de oameni: în Canada și partea nordică a Statelor Unite sunt organizate tururi de merișoare (Cranberry Tour), unde turiștii-culegători îmbrăcați în salopete impermeabile pot sorta personal fructele considerate aliment de bază în gospodăriile regiunii.
La ce sunt bune merișoarele?
- Conțin minerale valoroase: sunt sursă de calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan și fosfor.
- Sunt bogate în vitaminele A, B, C și E.
- Datorită conținutului de flavonoizi (antioxidant), întăresc pereții vaselor de sânge, reducând astfel riscul formării bolilor vasculare.
- Sunt renumite și pentru efectul bactericid.
- Întăresc sistemul imunitar; sunt antiinflamatoare.