Se apropie vremea rece – ghid util pentru siguranța pe șosele
Haideți să aflăm ce ne recomandă experții pentru a preveni situațiile de risc rutier.

Ploaia, vremea schimbătoare, iar în curând zăpada și gheața pot transforma drumurile într-o adevărată provocare. Însă, dacă ne pregătim din timp, schimbarea anotimpului nu va mai fi o problemă şi vom putea face față cu succes provocărilor iernii.
Anvelopele de iarnă
Anvelopele reprezintă singura zonă de contact pe care autoturismul îl are cu suprafața carosabilă, una nu mai mare decât o palmă. Pneurile de iarnă conțin un amestec de cauciuc cu siliciu care le menține flexibilitatea în timpul iernii. Concepute special pentru rularea pe carosabil în condiții meteo nefavorabile, acestea îmbunătățesc frânarea, tracțiunea și manevrabilitatea vehiculului, comparativ cu anvelopele de vară sau all-season. Nu în ultimul rând, este recomandat să utilizați 4 anvelope de iarnă deoarece, prin montarea a doar două pneuri de acest tip, vehiculul poate deveni instabil.
Foto: Shutterstock
Presiunea din anvelope scade odată cu temperatura de afară. Verificați presiunea atunci când temperaturile încep să scadă. Este recomandat ca montarea, demontarea și echilibrarea anvelopelor să fie realizate de persoane calificate. Acestea dispun de echipamentele și tehnicile adecvate pentru realizarea acestor operațiuni.
Control optim
Pentru a evita derapajul la demarajul pe zăpadă, accelerați progresiv. Încercați să frânați treptat pentru a evita blocarea roților. Dacă roțile se blochează, autoturismul va aluneca și veți pierde controlul. Dacă se întâmplă acest lucru, eliberați pedala de frână pentru a recupera tracțiunea, apoi utilizați frâna de motor împreună cu pedala de frână. În condiții de iarnă, distanța între vehicule și modalitatea de frânare sunt diferite. Fiți atent la drum și păstrați o distanță mai mare pâna la vehiculul din față.