La ce este esențial să fim atenți atunci când mâncăm stridii și pește crud?
Un videoclip TikTok a devenit viral, subliniind pericolele pe care le prezintă consumul de stridii crude.

Este sigur să mâncăm pește și crustacee crude? Există unele alimente care prezintă un risc mai mic și altele care prezintă un risc uriaș. Vă arătăm ce înseamnă o contaminare gravă și cum să evitați să mâncați fructe de mare stricate.
Stridiile se hrănesc prin filtrarea apei și utilizarea nutrienților care le sunt valoroși, astfel încât și agenții patogeni rămân blocați în filtrele lor, pe care ulterior le consumăm și noi.
@malamamaofficial #wholefoodsoysters #wholefoods #malamamachilioil #littlecrabber
Milioane de oameni au vizionat deja un videoclip TikTok în care un utilizator desface o stridie și găsește înăuntru mici paraziți, crabi Pinnotheres pisum. De altfel, crabii minusculi, de doar câțiva milimetri, sunt comestibili, cu excepția cazului în care răspândesc o boală – cum ar fi o infecție foarte periculoasă cauzată de bacteria Vibrio Vulnificus.
Din fericire, numărul de cazuri este încă scăzut, dar boala este foarte gravă. Bacteriile Vibrio sunt cauza a 95% din toate intoxicațiile alimentare fatale ce urmează consumului de fructe de mare crude.
Rata de mortalitate pentru bolile cauzate de Vibrio Vulnificus este de 50%.
Foto: Shutterstock
Holera este, de asemenea, un membru al acestei familii de bacterii, iar acestea se răspândesc prin fecale, fluide corporale și ape uzate sau prin alimente crude care intră în contact cu acestea. Orice aliment contaminat care nu a fost tratat termic poate fi purtător al acestei bacterii, fie că este vorba de fructe de mare crude, de o felie de lămâie sau de un cub de gheață în băutură. Din nefericire, această bacterie trăiește și în mare, inclusiv în fructele de mare, și poate pătrunde în corpul uman chiar și printr-o rană deschisă.
Simptomele încep ca la orice altă boală de stomac: crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, febră, deshidratare. Această bacterie poate ataca mai multe organe și poate necesita tratament spitalicesc.
Din fericire, un test rapid de laborator poate detecta acum infecția.
Foto: Shutterstock
De asemenea, este periculoasă pentru că nu are culoare, miros sau semne senzoriale de infecție, așa că nu ne dăm seama că suntem pe cale să consumăm mâncare sau băutură cu bacterii în ea. Prin urmare, merită să mâncăm numai stridii de înaltă calitate, din apă curată – și, prin urmare, mult mai scumpe – pentru a ne asigura că nu provin dintr-un mediu infectat. Iar acasă, ar fi bine să gătim sau să prăjim întotdeauna bine fructele de mare, scoicile și melcii și să ne spălăm bine pe mâini dacă am lucrat cu fructe de mare crude în bucătărie. Să nu folosim suprafețele care au intrat în contact cu peștele sau crustaceele pentru nimic altceva până nu le spălăm, fie că este vorba de tăvi, cuțite, farfurii.