8 sfaturi despre cum să ne protejăm de căpușe
Sezonul căpușelor durează din primăvară până în toamnă, dar vara sunt mai periculoase, deoarece purtăm mai puține haine pentru a ne proteja de ele.

Căpușele câștigă an de an tot mai mult teren, din două motive: criza climatică favorizează reproducerea lor și au din ce în ce mai puțini inamici naturali. Vă oferim sfaturi despre cum să prevenim o înțepătură și ce să facem cu căpușa după ce ne-a înțepat.
UNDE PUTEM INTRA ÎN CONTACT CU CĂPUȘELE?
Foto: Unsplash
- În păduri, pe pajiști, câmpuri, în zone cu arbuști... adică toate zonele verzi
- Când facem sport în aer liber, la pescuit
- În parcuri urbane, în crânguri, pe alei
- Pe terenuri de joacă și locuri special amenajate pentru câini
- În alte zone verzi stufoase, împădurite
- La festivaluri, evenimente în aer liber, în campinguri
Fotó: Unsplash
Agentul ce cauzează encefalita transmisă de căpușe este mai puțin frecvent la noi - 0,05% dintre căpușele de la noi, în timp ce bacteria care provoacă boala Lyme este mai frecventă (12% dintre căpușe în media europeană) la căpușele comune.
Vaccinul împotriva căpușelor nu ține departe insecta de noi, așa că ne poate înțepa în ciuda vaccinării. Nu previne nici boala Lyme, dar substanța activă din vaccin protejează împotriva meningitei infecțioase (encefalită). Boala Lyme este foarte greu de tratat și simptomele acesteia sunt greu de eliminat, așa că este mai bine să prevenim mușcătura sau să îndepărtăm la timp insecta.
CUM NE PUTEM PROTEJA DE CĂPUȘE?
Fotó: iStock
- Să purtăm pantaloni lungi și mâneci lungi, să nu lăsăm expusă pielea, să introducem pantalonii în șosetă și să ne punem o pălărie cu boruri largi pe cap!
- Să folosim repelenți pentru căpușe pe suprafețele expuse ale pielii dacă nu le putem acoperi!
- Să tundem întotdeauna iarba în grădina proprie!
- Să nu credem în concepții greșite: vitamina B nu ține departe căpușele.
CE SĂ FACEM ÎN CAZ DE MUȘCĂTURĂ?
- Căpușa nu trebuie “dezșurubată”. Dacă nu avem o pensetă sau un dispozitiv special conceput pentru eliminarea căpușelor, s-o prindem cu o pensetă neascuțită și s-o tragem din piele cu o mișcare fermă!
- Să evităm orice soluție care implică sufocarea sau strângerea căpușei, deoarece astfel vom crește riscul de infecție! Așa că nu trebuie unsă cu ulei sau pulverizată cu insecticid.
- Dacă organul bucal de supt al căpușei (nu capul) rămâne vizibil și cu ochiul liber în pielea noastră, să nu-l înțepăm, deoarece astfel vom provoca doar iritații și reacții inflamatorii. Organismul nostru îl va îndepărta cu timpul.
- Locul mușcăturii de căpușă trebuie dezinfectat dacă sângerează sau s-a rănit de la operațiunea de îndepărtare a căpușei.