Și câinii ar merge la plajă! Să vedem unde și cum este posibil acest lucru – în siguranță!
Piscină, malul lacului, mare? Sună bine la căldură! Nu numai pentru noi, dar probabil și pentru câinele nostru...

De la bacterii mortale până la pericolul de înec – există multe pericole care pot pândi patrupezii, așa că nu strică să fim pregătiți pentru ele. Să recapitulăm împreună regulile de scăldat cu câini!
Nu tuturor câinilor le place să înoate, așa că să nu-i forțăm niciodată dacă nu vor! Câtorva specii le este de-a dreptul dificil: de exemplu pentru câinii cu fața plată, deoarece apa le poate urca cu ușurință în nas, și pentru rasele cu corp în formă de butoi (cum ar fi buldogii englezi). Și câinii cu corp mai lung și picioare scurte (de ex. basset hound) trebuie să se chinuie să rămână la suprafață, așa că să pregătim mai degrabă o piscină mai mică pentru ei dacă le plac aventurile pe apă. Dar să vedem la ce să avem grijă în cazul patrupezilor care iubesc apa!
În piscină
Foto: Shutterstock
În timp ce piscinele sunt o sursă de răcoare grozavă pentru noi și pentru animalele noastre de companie în căldura verii, trebuie să avem grijă ca patrupezii să nu poată intra atunci când nu suntem prin preajmă. În timp ce mulți pui sar fericiți într-o piscină, ieșirea poate fi cu atât mai dificilă pentru ei, deoarece nu pot aprecia dacă pot ieși pe scări și vor înota în apă până când vor fi complet epuizați. Înghițirea unei cantități mici de apă cu clor nu prezintă un risc pentru câine, dar dacă pare anormal de letargic după înot sau încearcă să vomite, dar nu reușește, să contactăm imediat un specialist.
În ape naturale
Foto: Pixabay
Cățelușul poate înota bine în piscină, dar se poate comporta complet diferit într-o apă naturală mai mare, care poate fi influențată de mai mulți factori: curenți, temperaturi în schimbare și faptul că țărmul sigur este din start departe. Veterinarii consideră apele de mică adâncime cele mai bune pentru scăldatul cățeilor aparținând raselor mai mici. Dacă este posibil, să nu lăsăm câinele să bea din lac (să-i oferim apă proaspătă înainte de a înota), deoarece în apele stagnante pot trăi diferiți paraziți și bacterii care, dacă ajung în tractul intestinal, îi pot fi fatale.
Să ducem câinele la lac doar dacă are toate vaccinurile necesare.
Este deosebit de important să fie protejat împotriva leptospirozei, această substanță protectoare fiind inclusă în vaccinurile combinate. Totuși, dacă ne dăm seama că este deprimat, nu are poftă de mâncare, vomite sau are febră, să-l ducem imediat la medic. Puricii și căpușele apar adesea în apropierea lacurilor, așa că este important să fie protejat împotriva lor. Este strict interzisă lăsarea puilor în apă cu alge albastre-verzi, deoarece se pot infecta cu ușurință cu cianobacterii, ceea ce poate duce la boli grave sau chiar fatale.
În mare
Foto: Pixabay
Din cauza mareelor, curenții subacvatici și condițiile apei se schimbă continuu, așa că să lăsăm câinii în apă doar acolo unde și copiii ar fi în siguranță. În plus, să fim atenți constant la semnele de epuizare care pot apărea în timpul înotului prelungit, mai ales în zilele mai calde.
Dacă observăm că este obosit, să-l scoatem din apă în loc să-l încurajăm să continue să înoate până la mal.
Să-l punem imediat la umbră și să-l lăsăm să se odihnească. De asemenea, trebuie să fim cu ochii pe animalele care trăiesc în apă – meduze, echinoide, crabi, care la rândul lor pot reprezenta un pericol pentru animalul nostru de companie. Dacă a fost mușcat de ceva sau dacă a înghițit ceva, să-l ducem imediat la medicul veterinar și să nu-i permitem să înghită prea multă apă de mare, deoarece concentrația ridicată de sare poate duce la deshidratare sau diaree.