Cappadocia – mai mult decât o atracție Insta-compatibilă
Turcia este o destinație excelentă pentru cei pentru care vacanța nu înseamnă numai relaxare pe plajă, ci sunt interesați să vadă orașe cu o istorie bogată, monumente culturale sau frumuseți naturale.

Cappadocia este, de fapt, denumirea antică a unei părți din Asia Mică. Astăzi face parte din Turcia, dar în secolul al VI-lea î.Hr. a făcut parte din Imperiul Persan, iar după înfrângerea perșilor a funcționat ca o provincie separată, apoi ca Regatul Cappadocia. În prezent, partea interioară a fostei provinicii se numește Cappadocia.
Biserici și orașe subterane
Valea Göreme, Parcul Național Göreme
Foto: Getty Images
Acum o atracție turistică, orașul subteran al Cappadociei a fost cândva refugiul primilor creștini. Călugării ascetici și-au dat seama că în stânca moale pot sculpta cu ușurință peșteri, coridoare, camere, iar turnurile înalte de rocă oferă o protecție suficientă împotriva intrușilor. Printre bisericile din stâncă se găsesc locuințe simple, puritane, dar și biserici cu arcade ornate. Astăzi în Valea Göreme se pot vedea 365 de astfel de biserici în stâncă. În Cappadocia sosesc anual aproape 2 milioane de turiști: străini și turci în mod egal.
Coșuri de zâne în Valea Göreme
Foto: Getty Images
Cappadocia este unică nu numai datorită culturii sale, ci și naturii de acolo. Cu peste 8 milioane de ani în urmă, pe teritoriul Cappadociei au avut loc o serie de erupții vulcanice care au acoperit zona cu un strat gros – pe alocuri de sute de metri – de rocă vulcanică poroasă, apoi diferite straturi de roci de duritate ridicată s-au așezat pe această piatră ușor erodabilă. Alternanța perioadelor ploioase și secetoase, precum și vânturile puternice au modelat în turnuri subțiri această piatră care se descompune ușor.