Cei mai frumoși 10 zgârie-nori recent dați în folosință
Unul are o formă de banană, altul este răsucit, celălalt ascuțit ca un ac, dar fiecare este unic și definește priveliștea orașului.

Premiul de arhitectură Emporis Skyscraper Award revine de 20 de ani zgârie-norilor, respectiv proiectanților care pot crea armonia designului și funcționalității. Clădirile trebuiau să îndeplinească două criterii de bază: să fie finalizate în 2020 și să aibă o înălțime de cel puțin 100 de metri. Juriul a ales primii 10 dintre 300 de zgârie-nori, câștigătorul absolut devenind One Barangaroo din Sydney.
One Barangaroo, Sydney
Foto: Shutterstock
Clădirea, care amintește de o floare înflorită, ocupă primul loc datorită designului. Turnul de 271 de metri proiectat de biroul britanic de arhitectură WilkinsonEyre este cea mai înaltă clădire din Sydney. Este o premieră în istoria de 20 de ani a competiției ca un zgârie-nori australian să primească premiul. În One Barangaroo funcționează, printre altele, inclusiv un hotel de șase stele și un cazino, dar găzduiește și apartamente de lux.
Telus Sky, Calgary
Foto: Shutterstock
Pe locul doi este Telus Sky, care se înalță asupra orașului canadian Calgary cu ale sale 59 de etaje și 222 de metri. Clădirea dreptunghiulară se îngustează și se răsucește ușor în sus, iar arcurile sunt ocupate de balcoane.
One Vanderbilt, New York
Foto: Shutterstock
Medalia de bronz ajunge la One Vanderbilt, care este al patrulea cel mai înalt zgârie-nori din Manhattan. Deschis în septembrie 2020, gigantul de 427 de metri are 59 de etaje, fiind proiectat de biroul de arhitectură Kohn Pedersen and Fox.
Libeskind Tower (Il Curvo), Milano
Foto: Shutterstock
Zgârie-nori-ul în formă de banană, cu 34 de etaje și o înălțime de 175 de metri, a fost proiectat de Daniel Libeskind Studio. Se află în cartierul City Life din centrul Milanului, fiind sediul din Italia al companiei PricewaterhouseCoopers.
Qiantan Center, Shanghai
Foto: Instagram
Proiectat și construit împreună de către Kohn Pedersen Fox și Tongji Architectural Design (Group) Co., zgârie-nori-ul cu 56 de etaje și o înălțime de 280 de metri a fost ridicat pe malul râului Huangpu, în cartierul de afaceri al metropolei chineze.
TOUR ALTO, Paris
Blocul turn cu 38 de etaje și o înălțime de 160 de metri construit în cartierul Courbevoie este format din 3.800 de piese de sticlă. Datorită soluției excepționale, zgârie-norul cu o bază de 700 de metri pătrați se lărgește în partea de sus, astfel încât pe acoperiș are deja o suprafață de două ori mai mare, de 1.500 de metri pătrați.
Australia 108, Melbourne
Foto: Shutterstock
Zgârie-nori-ul Australia 108 (în centru) este cea mai înaltă clădire din Melbourne: are o înălțime de 317 metri și 100 de etaje. Mai mult, nu este doar cea mai înaltă clădire Melbourne, ci și din toată emisfera sudică. Ideea terasei aurii în formă de stea a fost inspirată de steagul australian.
Central Park Tower, New York
Foto: Wikimedia
Al 14-lea cel mai înalt zgârie-nori din lume: datorită formei sale zvelte și lungi, Central Park Center înalt de 472 de metri și cu 95 de etaje a primit porecla de turn creion. Primele 7 etaje sunt ocupate de un imens magazin, deasupra căruia există un hotel de lux și o mulțime de apartamente.
110 North Wacker Drive, Chicago
Foto: 110northwacker.com
Sediul din Chicago al Bank of America are o înălțime de 248 de metri și 57 de etaje, fiind în prezent cea mai înaltă clădire comercială a orașului. Clădirea ultramodernă nu numai că are o fațadă specială, dar excelează și pe plan tehnic.
Grand Tower, Frankfurt
Foto: Shutterstock
Cu ai săi 180 de metri, Grand Tower din Frankfurt este cea mai înaltă clădire rezidențială din Germania. La etajul 11 al casei cu 51 de niveluri locuitorii sunt așteptați de o imensă terasă amenajată ca un parc. A fost destinat ca lucrare introductivă a biroului Architekturburo Magnus Kaminiarz & Cie, firmă ce dorește să se extindă în Asia, Orientul Mijlociu și America de Nord prin construirea unor clădiri rezidenţiale similare.