După o restaurare completă, s-a redeschis Muzeul Naţional Secuiesc
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, restaurat şi modernizat cu fonduri europene, a fost redeschis pentru vizitatori, după doi ani de la începerea lucrărilor.

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai vechi instituţii muzeale din ţară şi un important obiectiv turistic, iar lucrările efectuate au reuşit să redea strălucire acestei bijuterii arhitecturale, dar şi să pună în valoare spaţii neutilizate, precum grădina şi turla muzeului, şi să prezinte colecţiile într-o manieră modernă. Restaurarea a vizat atât reabilitarea completă a ansamblului de clădiri, cât şi reamenajarea parcului dendrologic, spaţiul expoziţional fiind mărit cu 30% în urma intervenţiilor.
Foto: Facebook
Construit între anii 1910-1912 după planurile arhitectului transilvănean Károly Kós, Muzeul Naţional Secuiesc este o clădire emblematică. După restaurare și modernizare, muzeul a devenit unul interactiv, în care colecţiile vor fi puse în valoare inclusiv prin tehnici smart, pentru a fi mai atrăgătoare pentru tânara generaţie. În incinta muzeului a fost amenajat şi un centru destinat pedagogiei muzeale şi au fost reabilitate cabinetele de cercetare muzeografică şi atelierele pentru restaurarea obiectelor din patrimoniul muzeului. Noul parcul dendrologic numără câteva mii de plante care, şi va găzdui diverse evenimente culturale. Lucrările de restaurare şi modernizare au costat aproape 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene.