
În cadrul programului Spaţii Verzi, MOL România sprijină în fiecare an diferite arii protejate din ţară. Vă prezentăm trei dintre aceste destinaţii, perfecte pentru drumeţii şi relaxare activă.
Pădurea Craiului
Foto: 123rf
Un adevărat paradis natural, atât la suprafaţă cât şi în subteran, Munţii Pădurea Craiului se întind de la spectaculosul defileu al Crişului Repede până la culmile domoale dinspre Depresiunea Beiuşului. Peşterile ascund galerii împodobite cu delicate cristale de calcit şi săli subterane de dimensiuni ce taie respiraţia. Vechile biserici de lemn, mori de apă, gospodăriile tradiţionale bine păstrate, toate vin să completeze peisajul spectaculos. Potrivit şi pentru familii, zona oferă program pentru câteva zile dar şi pentru un concediu întreg – poţi să alegi trekking, rafting, mountain-bike, speologie şi în acelaşi timp te poţi bucura în linişte de frumuseţea locului.
Ținutul Zimbrului
Foto: 123rf
Situat în nordul judeţului Neamţ, specificul Ţinutului Zimbrului vine din împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Pentru cei interesați să observe zimbrii (dar şi alte animale sălbatice) în condiții similare cu cele din libertate, în Parcul Natural Vânători–Neamț există un țarc de aclimatizare pentru cel mai greu animal european de pe uscat. În regiunea de 180 de hectare, cu un mix între păduri și zone deschise sunt amenajate diverse facilități de observare. Parcul natural poate fi străbătut în lung și-n lat. Poți alege între trasee prin pădure, să te bucuri de aerul curat, poți să ajungi de la o mănăstire la alta pe jos. Satele monastice Văratic şi Agapia, cu modul lor deosebit de organizare, sunt unice în Europa.
Ţara Dornelor
Foto: 123rf
Ţinut de poveste, situat în inima Bucovinei, care și-a păstrat naturalețea, tradiția și obiceiurile. Urși, vulpi, cerbi, lupi, râși, cocoși de munte își duc traiul sălbatic aici, un alt element caracteristic zonei fiind tinoavele. Tinovul Mic Șaru Dornei și Tinovul Mare Poiana Stampei – cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România, stau mărturie că spectacolul naturii nu cunoaște limite, chiar și în locuri unde climatul nu pare prea prietenos. După bunătăţile gastronomice locale (hribii cu smântână, balmoșul gătit la buturugă, delicioșii tocinei cu smântână sau păstrăvul afumat în cobză de brad), poţi să-ţi potolești setea direct de la sursă, cu ape minerale pure, o resursă importantă pentru această regiune.
Programul Spații Verzi este o platformă de responsabilitate socială prin care se urmărește implicarea copiilor şi a tinerilor în proiecte de mediu. În cei peste 14 ani de existenţă a programului peste 600 de proiecte au fost finanțate de MOL România cu 7,5 milioane de lei. În cadrul componentei Arii Naturale Protejate au avut loc 1.272 de activități extrașcolare de educație ecologică, au fost organizate 141 de tabere Junior Ranger și au fost înființate și amenajate 107 trasee tematice noi în ariile naturale protejate din România.