Neuschwanstein: cetatea fermecată – galerie foto
Cum arată în realitate castelul prinţesei adormite.

Inspirat de legenda Lohengrin
Foto: Unsplash
Cetatea de vis, construită din piatră, se poate vizita pe jos traversând o potecă îngustă sau cu caleaşca. Scările spiralate urca până în vârful turnurilor, iar sălile palatului sunt aranjate fastuos, cu detalii splendide. Lebăda este un simbol cu care ne întâlnim la tot pasul: pe clanţele de la uşi, în colţul pentru lectură amenajat în bibliotecă sau pe robinetul regal. Regele Ludovic al II-lea a comandat construcţia castelului inspirat de operele lui Wagner, în mod special „Lohengrin – cavalerul lebădă", la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Star de cinema
Foto: 123rf
Ludovic al II-lea a fost patronul invenţiilor moderne: castelul a fost amenajat de început cu toalete moderne, robinete cu apă rece şi apă caldă, încălzire centrală, lift şi curent electric, iar etajele sunt legate între ele cu linie telefonică proprie.
Proiectat de un scenograf (!), Christian Jank, palatul s-a dorit a fi un refugiu personal al regelui retras, dar a fost deschis pentru publicul plătitor imediat după moartea sa în 1886. De atunci, peste 60 de milioane de oameni au vizitat Castelul Neuschwanstein.
Una dintre cele mai renumite atracții turistice din Germania a apărut în mai multe filme și a fost sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland.