Sejur cu maşina în Slovacia şi Cehia – Partea I
Košice, Brno, Praga sau Bratislava sunt destinaţii perfecte pentru un weekend prelungit, dar ne putem chiar planifica un traseu automobilistic mai lung pentru a cunoaște cele două ţări în detaliu.

Oraşele din Slovacia şi Cehia oferă călătorului curios experiențe autentice datorită tradițiilor bogate, a micilor orașe superbe, dar şi a gastronomiei savuroase.
Košice
Palatul IacoB
Foto: 123rf
Explorarea Slovaciei şi a Cehiei poate începe din cel mai apropiat oraş de România, Košice, care se află la doar 200 de kilometri de Satu Mare. Reşedinţă arhiepiscopală catolică şi eparhială evanghelică, localitatea nu se mândreşte doar cu bogăţii şi amintiri bisericeşti, imaginea ei de astăzi fiind creată de o istorie tumultuoasă şi bogată.
Domul din Kosice
Foto: Unsplash
La o plimbare în centru suntem invadați de atmosfera oraşului. Putem vizita domul spectaculos ridicat în onoarea Sfintei Elisabeta de Ungaria, din turnul căruia se întinde o panoramă unică asupra oraşului. Pe lângă multitudinea de biserici, fântâna arteziană muzicală, teatrul şi palatal Andrássy sunt repere ce merită fotografiate.
Prešov, castelul Spiš şi Žilina
Catedrala Sfântul Nicolae din Prešov
Foto: Wikimedia
La nord de Košice, pe drumul E50 ajungem într-o jumătate de oră la Prešov, localitatea fondată în secolul 13 cu un centru și o arhitectură ce merită drumul până aici. E50 continuă înspre vest, iar după încă o jumătate de oră de condus sosim la cel mai mare castel din Europa Centrală, vizitat anual de peste 200 de mii de turişti, castelul Spiš, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Castelul Spiš
Foto: Unsplash
Construcţia castelului regal maghiar a început în secolul 13 pe o stâncă locuită de 5.000 de ani, mai târziu trecând sub dominaţie cehă şi austriacă. Cunoscut şi din filmul „Inimă de dragon" (1996), castelul a fost restaurat complet. Continuând călătoria pe E50 prin munţii Tatrei, într-o regiune plină de parcuri naţionale luxuriante, ajungem în oraşul Žilina. Centrul vechi, complet restaurat, găzduieşte numeroase monumente, inima localităţii fiind Piaţa Maria ce datează din secolul 13. Merită văzut şi castelul Budatin, datat tot din aceeași perioadă.
Olomouc şi Pardubice
Centrul vechi, Olomouc
Foto: 123rf
Continuând călătoria de la Žilina pe drumul E442 în direcţia nord-vest, după 45 km ajungem la graniţa cu Cehia. De aici alţi 100 de km ne aşteaptă până ajungem în localitatea Olomouc. Centrul oraşului deţine multe piaţete cu atmosferă plăcută, una dintre acestea fiind Horní náměstí, ce găzduieşte din secolul 15 şi ceasul primăriei. Tot aici se găsesc fântânile arteziene Hercule şi Caesar, precum şi Columna Trinităţii, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Un alt monument important al oraşului este catedrala eparhială Sfântul Vaclav.
Castelul-palat din Pardubice
Foto: 123rf
Continuând călătoria din Olomouc pe drumurile E442 şi E67 pe o distanţă de circa 250 km către Praga, merită să ne oprim pe malul Elbei la Pardubice, la o distanţă de 100 km de capitala cehă. Atmosfera minunată a centrului şi o plimbare la cel mai bine păstrat castel-palat din Europa Centrală ne vor încărca bateriile.
- Riviera Franceză – călătorie spectaculoasă cu mașina ›
- Cele mai populare excursii europene – conform Pinterest ›
- Hai la Olomouc, bijuteria ascunsă a Republicii Cehe! ›
- sfaturi utile de călătorie î revista Drive ›
- „Casa care dansează" din Praga simbolizează democraţia ›
- Gastronomie la modă – Praga ne așteaptă ›
- Comori eterne în Praga, orașul celor o sută de turnuri ›