Un altfel de Škoda – Enyaq iV 80
Încă de la prima vedere, mașina electrică a mărcii din Cehia oferă impresia unui vehicul complex și bine asamblat: este mare, spațios, dar în același timp pare foarte dinamic. Iar interiorul rivalizează cu categoria premium.

Škoda Enyaq este construit pe platforma MEB a concernului Volkswagen, dezvoltată pentru mașini electrice, dar designul diferă radical de fratele său, modelul Volkswagen ID.4.
Foto: Škoda
Este incontestabil un model marca Škoda și nici nu se laudă inutil cu natura sa electrică. În cazul în care clientul dorește totuși să facă acest lucru, pentru modelele cu echipare superioară este disponibilă și grila iluminată. Însă doar pentru că designul său nu este la fel de futurist ca la majoritatea mașinilor electrice de pe piață, nu înseamnă că nici nu este atrăgător. Forma proporționalăși acoperișul ușor înclinat aduce o dinamică suplimentară în aspectul crossover-ului aflat la granița dintre SUV-uri și break-uri. Nici măcar cele mai mari jante de 21 de inci nu par ostentative, ci se încadrează bine în design – în prețul de bază sunt incluse jante de 19 inci.
Nu SF, doar modern
Foto: Škoda
Și mai important este că, datorită platformei dezvoltate special pentru vehicule electrice, interiorul este complet diferit de cel obișnuit la o mașină cu motor cu ardere internă. Sistemul de propulsie electric mai compact permite o dispunere care economisește mult mai mult spațiu (bateria a ajuns în platformă), asigurând rezultate spectaculoase: în timp ce Enyaq este mai scurtă decât Škoda Octavia, oferta de spațiu rivalizează cu sedanul Superb. Iar portbagajul nu este doar încăpător, dar vine cu o serie de detalii practice, pentru a putea fixa aproape orice cu ușurință.
Tradiția și tehnologia viitorului se potrivesc bine în habitaclu. Să nu ne așteptăm la un design cu afișaje SF, dar și așa bordul clasic a dispărut aproape complet. Un instrument digital oferă informații șoferului din spatele volanului, dar cele mai importante date, respectiv instrucțiunile de navigare pot fi văzute și pe un head-up display. Iluminarea interioară evocă, de asemenea, categoria premium, iar sistemul infotainment poate fi controlat de pe un ecran central de 13 inci. Calitatea finisajelor și a materialelor ne amintește de mărci mult mai renumite, din acest aspect Enyaq depășind nivelul obișnuit Škoda. În plus, un număr semnificativ de combinații de culori și materiale sunt disponibile pentru a personaliza interiorul.
Aproape de 80...
Foto: Škoda
Cifra din denumire se referă la capacitatea bateriei. Modelul de 80 este cel mai mare, iar în afară de acesta în România mai este disponibil acum și Enyaq 60. În cazul Enyaq 80 pachetul de baterii oferă o capacitate de 77 kW. Conform datelor oficiale, aceasta este suficientă pentru a acoperi maxim 510 km. Practica, desigur, este diferită. Depinde, printre altele, de viteză, temperatura de afară și de masa vehiculului. Dacă plecăm la un drum mai lung, deocamdată trebuie să ne gândim și la faptul că nu există stații de încărcare la fiecare colț, așa că, din motive de siguranță, să calculăm întotdeauna cu o marjă de rezervă în ceea ce privește raza de acțiune. A încărca mașina după aproximativ fiecare 200-250 de kilometri, poate fi destul de incomod într-o excursie lungă – însă, cu încărcare rapidă putem atinge nivelul de 80% într-o jumătate de oră, timp suficient pentru o mică gustare și o cafea.
Drum bun!
Foto: Škoda
Cu toate acestea, folosirea unui Škoda electric este deosebit de avantajoasă pentru utilizare urbană sau distanțe mai mici. Și nu numai din motive ecologice sau de reducere a costurilor. Pur și simplu pentru că oferă un condus fără griji, liniștit și confortabil: răspunde imediat la apăsarea pedalei de accelerație, suspensia este excelentă, în ciuda greutății mari este adevat de stabil în viraje, în plus ne transportă confortabil chiar și pe drumuri mai proaste. Tempomatul adaptiv și avertizarea de părăsire a benzii sunt adesea oprite de șoferi, deoarece se activează inutil din cauza sensibilității lor. Nu și în cazul lui Enyaq: asistența pentru păstrarea benzii vibrează și corectează numai atunci când roata atinge maracjele de pe șosea. La fel de reținut este și tempomatul adaptiv, avertizând mai întâi pe afișajul head-up că detectează un vehicul mai lent în fața noastră, și abia apoi începe să încetinească ușor. Iar când semnalizăm depășirea, mașina începe să accelereze continuu.
TREI ACCESORII UTILE
Foto: Škoda
Asisitent la ieșire din automobil
Poate părea un lucru minor, dar ne poate salva o mulțime de neplăceri: sistemul bazat pe radar ne avertizează dacă o mașină sau un biciclist se apropie din spate în timp ce vrem să coborâm din autovehicul.
Control prin gesturi
Numeroase funcții ale sistemului infotainment pot fi controlate prin gesturi simple cu mâna: de exemplu, putem trece pe un nou post de radio.
Stația de încărcare MOON 2GO
Facilitează încărcarea de la toate sursele de alimentare casnice – până la o performanță de încărcare de 22 kW.
ŠKODA ENYAQ IV 80
Foto: Škoda
- MOTOR: Electric
- PUTERE MAXIMĂ: 204 CP
- CUPLU MAXIM: 310 Nm
- VITEZĂ MAXIMĂ: 160 km/h
- AUTONOMIE: 510 km
- DIMENSIUNI (L/l/î): 4.649/1.879/1.616 mm
- VOLUM PORTBAGAJ: 585/1.004 litri
- PREȚ DE BAZĂ: 47.610 euro
- Plug-in hibrid compact: test Opel Astra PHEV GS ›
- Ford Explorer: tehnologie germană, stil american ›
- MOL Plugee: porţia de energie pentru mașinile electrice ›
- A sosit noul Volkswagen Touareg ›
- Volkswagen a lansat o nouă mașină electrică, modelul ID.7 ›
- Hyundai a lansat noua mașină electrică IONIQ 5 N ›
- Honda a lansat oficial în România două noi modele SUV ›