Top 10 poduri uluitoare
Sunt esențiale pentru transport, dar pe lângă asta, sunt capodopere arhitecturale la care nu poți să nu te uiți cu uimire.

Capodopere inginerești extraordinare fac posibile călătorii la care oamenii doar au visat în urmă cu un secol.
1. Podul Danyang–Kunshan, China
Fotó: Instagram
Cel mai lung pod feroviar din lume are o lungime de aproape 165 km, iar construcția sa a costat 9 miliarde de dolari. Lucrările au început în 2006 și s-au finalizat în 2011, împreună cu calea ferată de mare viteză. Podul care șerpuiește între Shanghai și Nanjing leagă de fapt capitala Beijing și Shanghai. O secțiune de 9 km trece peste Lacul Yangcheng.
2. Podul Vasco da Gama, Portugalia
Foto: 123rf
Cel mai lung pod al Europei (12 km) este în Lisabona, fiind realizat într-un timp extrascurt, în numai 18 luni. Trei mii de muncitori și ingineri au lucrat continuu la construcția lui. Podul Vasco da Gama, inaugurat în 1998, traversează estuarul râului Tejo în Oceanul Atlantic, legând cele mai aglomerate bulevarde ale capitalei portugheze.
3. Podul Pontchartrain, Statele Unite
Foto: Instagram
Cele două secțiuni paralele de pod leagă orașul Mandeville (Louisiana) de New Orleans, trecând peste Lacul Pontchartrain. Unul dintre cele mai renumite poduri americane a fost finalizat în 1956: are o lungime de peste 38 km și este susținut de 9500 de stâlpi. Este traversat zilnic de 43 mii de oameni.
4. Podul de sticlă Zhangjiajie, China
Fotó: Instagram
Podul inaugurat în 2016 este realizat din 99 plăci de sticlă, și cu cei 430 de metri ai săi este cel mai lung pod care conectează doi pereți de stâncă peste o prăpastie adâncă de 300 metri. Vederea perfectă este asigurată de o podea de sticlă groasă de 61 cm.
5. Podul suspendat Charles Kuonen, Elveția
Foto: 123rf
Cel mai lung pod suspendat din lume (494 metri) leagă orașele Zermatt și Grächen. De pe pasarelă se văd perfect cele mai înalte vârfuri montane din Elveția, printre altele și celebrul Matterhorn (4478 m).
6. Viaductul Millau, Franța
Foto: Instagram
Peste valea râului Tarn trece mândria francezilor, acest minunat viaduct care deține recordul de înălțime. Cu pilonul cel mai înalt de 343 metri și picioarele de 245 metri, este și în prezent cel mai înalt pod rutier din lume. La cel mai înalt punct al său depășește chiar și Turnul Eiffel. Pe pod trece o porțiune din autostrada A75 care leagă Franța și Spania.
7. Podul și tunelul Golfului Chesapeake, Statele Unite
Fotó: Instagram
Golful Chesapeake se întinde pe aproximativ 300 km, de la râul Susquehanna până la Oceanul Atlantic. Podul de 28 km construit în 1964 leagă Sandy Point de lângă Annapolis cu Insula Kent din Maryland, iar o porțiune a podului trece pe sub apă.
8. Pasajul Bang Na–Bangpakong, Thailanda
Foto: Getty Images
De fapt, drumul rutier de 56 km nu este un pod, ci o autostradă cu șase benzi, dar din punct de vedere arhitectural stă pe piloni, asemănător unui pod. Autostrada trece prin centrul Bangkokului, fiind astfel cel mai aglomerat pod din lume.
9. Podul Hong Kong–Zhuhai–Macao
Foto: Instagram
Cea mai recentă construcție de pe lista noastră este o trecătoare lungă de aproape 55 km, cu 3 poduri susținute de cabluri şi un tunel – deoarece o secțiune a autostrăzii trece pe sub apă. Înainte de inaugurarea construcției care a costat 20 miliarde de dolari, trecerea era posibilă doar cu un drum de o oră cu feribotul. Construcția a fost îngreunată de mediile legislative diferite dintre Macao și Hong Kong, dar după nouă ani s-a ridicat și această minune.
10. Podul Akashi-Kaikyo, Japonia
Foto: Instagram
Construcția care trece peste Strâmtoarea Akashi este podul cu cea mai mare distanță între piloni din lume - distanța dintre pilonii din mijloc fiind de 1991 metri. Cu o lungime totală de 3911 metri, asigură legătura dintre orașul Kobe de pe Insula Honshu și Iwaya de pe Insula Awaji.