Cum este viața pe 5 insule unde nu pot circula mașini?

În aceste locuri se poate circula numai pe jos, cu bicicleta, trăsură trasă de cai sau barcă. Niciuna dintre ele nu are propriul aeroport și, în mod garantat, peste tot ne așteaptă liniște și relaxare.

Foto: iStock

Uneori este bine să călătorim într-un loc unde nu întâlnim nici trafic de mașini, nici aglomerație de turiști. Să aruncăm o privire în jurul lumii și să găsim insule care, pe lângă priveliști uimitoare, sunt și destinații perfecte pentru relaxare!

Insula Mackinac, SUA

Foto: Shutterstock

Situată pe Lacul Huron, al treilea cel mai mare lac de apă dulce din lume, insula este perfectă pentru evadări romantice, ieșiri în familie și orice lucru care înseamnă armonie și liniște. Pe porțiunea de teren de 3,8 kilometri pătrați, totul este ca și cum am păși în trecut – din 1898 se poate circula numai cu trăsuri trase de cai și cu biciclete. În jur de 80 % din insulă este ocupată de Parcul Național Mackinac, iar restul este plajă cu nisip. Călătorul poate alege din numeroase programe, fie că este vorba de o petrecere cu muzică live sau doar de relaxare pe plajă.

Caye Caulker, Belize 

Foto: Shutterstock

Reciful de corali Belize, al doilea cel mai mare recif din lume, este un habitat marin vast. Caye Caulker este în apropiere, fiind considerat paradisul pe pământ. Localnicii gătesc mâncăruri uimitor de delicioase în barăcile de pe malul apei, joacă fotbal pe plaje și pur și simplu se bucură de viață... Snorkelingul și scufundările sunt distracții populare aici, și printre corali putem vedea o mulțime de rechini doici și rajiforme. Pescuitul în stâncă este, de asemenea, o activitate îndrăgită, iar localnicii sunt bucuroși să ne arate cum să vânăm o baracudă, pe care o vor prăji pe loc la foc deschis, aromată cu mirodenii unice. Mulți vizitatori aleg să se relaxeze la The Lazy Lizard Bar & Grill, incontestabil cea mai renumită atracție din Caye Caulker. Destul de multe mese sunt amplasate în apa turcoaz, astfel încât valurile răcoroase ne ating picioarele, în timp ce putem gusta selecția de cocktailuri din bar.

INSULELE PLUTITOARE ALE LACULUI TITICACA, PERU

Foto: Shutetrstock

Nici dacă am vrea nu am putea merge cu mașina aici, deoarece insulele sunt în întregime create din stuful din lac. Stresul este necunoscut pe această insulă, așa că nu este greu să ne adaptăm calmului – hainele strălucitoare și fețele zâmbitoare ale localnicilor ne transportă imediat într-o lume a păcii. În mod uimitor, până și bărcile sunt făcute din stuf de Totora. Pe micuța insulă, familiile locuiesc exclusiv în case cu o singură cameră, unele chiar foarte mici. Trecând pe aici, merită să facem o excursie cu barca și la Insulele Uros de pe Lacul Titicaca, fosta casă a incașilor și apoi a indienilor aymara care fugeau de spanioli.

Insulele Gili, Indonezia 

Foto: Shutterstock

În timp ce vecina Bali este renumită pentru străzile sale aglomerate de mașini și motociclete, insulele Gili sunt un paradis fără zgomot de motoare. Cele trei insule fără mașini, Gili Meno, Gili Trawangan și Gili Air sunt paradisul turiștilor cu rucsac. Gili Trawangan este mai cunoscută pentru atmosfera sa de petrecere, în timp ce Gili Meno este o insulă pentru luna de miere, iar Gili Air este undeva între celelalte două. În apele din jurul insulelor trăiesc multe țestoase marine, iar excursiile cu barca, snorkeling și scufundările sunt programe foarte populare. În mai puțin de două ore putem face pe jos turul oricărei insule, și pe drum putem admira marea albastră, lumea animalelor și colibele de pe malul apei. Excursia merită încununată la final cu un shake cu fructe proaspete.

Porquerolles, Franța

Foto: Shutterstock

Aceasta este insula preferată a lui Charlie Chaplin și a lui Chagall, fiind situată pe coasta de sud a Franței, în Marea Mediterană, în arhipelagul Îles d'Hyères. Clasificată drept rezervație naturală, cutia de bijuterii franceză este de mult timp închisă publicului, iar liniștea proprietăților din zonă este păzită cu grijă. De aceea, după ora 18, ultima barcă a vizitatorilor zilnici părăsește insula, care se golește, astfel încât doar norocoșii proprietari, turiștii cazați în cele câteva hoteluri din zonă și pasagerii navelor care se leagănă în port se pot bucura de o liniște deplină. Numită de localnici pădure plutitoare, Porquerolles este o insulă rară cu podgorii, păduri luxuriante și plaje paradistice. Mersul pe jos și cu bicicleta sunt singurele moduri de transport pe insula cu 3 kilometri lățime și 7 kilometri lungime, așa că merită să ne pregătim pantofi confortabili.

AMI MÉG ÉRDEKELHET