Cultură de acasă – 5 muzee de pe canapea

Expozițiile online deschise de cele mai renumite muzee din lume sunt printre puținele avantaje ale pandemiei.

Foto: Unsplash


1. Louvre – Paris

Foto: Unsplash


Pe lângă capodoperele artei plastice europene, muzeul parizian ascunde și comori egiptene, islamice, orientale, grecești, romane și etrusce. Site-ul muzeului oferă mai multe tururi virtuale pentru cei care apreciază arta, ne putem plimba, printre altele, și în Petite Galerie din inima clădirii, unde sunt expuse operele unor artiști ca Rembrandt, Delacroix sau Tintoretto. Dar putem să aruncăm o privire și asupra misterelor Egiptului antic, ori să vizităm expozițiile care prezintă relația dintre artă și politică.

2. Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian – Washington

Fotó: Unsplash


Vizitarea muzeelor este un program obligatoriu în capitala Statelor Unite. Dând clic pe sălile Muzeului Național de Istorie Naturală, putem vizualiza online cele mai vizitate expoziții științifice din lume. Instituția fondată în 1910 este primul muzeu aparținând Instituței Smithsonian, cu o colecție de cel puțin 145 milioane de piese. Iar în rotundă putem practic să ne plimbăm în jurul elefantului african uriaș, devenit simbolul muzeului, cunoscut ca elefantul Fénykövi, după numele donatorului Josef J. Fénykövi.

3. Science Museum – Londra

Foto 123rf


Unul dintre cele mai vizitate muzee din capitala britanică deține curiozități nu doar pentru iubitorii științei. Piatra de temelie a instituției fondate în 1857 a fost pusă de regina Victoria, și la început a făcut parte din Muzeul Victoria şi Albert, devenind independent în 1909. Complexul de clădiri din cartierul Kensington este momentan închis din cauza pandemiei, dar cu ajutorul Google Street View putem vizita expoziția de mare succes din 2016, intitulată „Cosmonauții – Nașterea erei spațiale".

4. Muzeul Naţional Thyssen-Bornemisza  – Madrid

Fotó: 123rf

Împreună cu Prado și Centrul de Artă Regina Sofia, Muzeul Naţional Thyssen-Bornemisza formează „triunghiul de aur" al artei din capitala Spaniei. Expoziția găzduită de palatul clasicist Villahermosa prezintă în mare parte capodoperele artei europene dintre secolele al XIV-lea și al XX-lea, dar și câteva piese de pictură americană și-au găsit loc în sălile care pot fi explorate confortabil într-o singură zi. În timpul vizitei virtuale putem arunca o privire și asupra expozițiilor temporare și permanente ale muzeului, iar cu ajutorul unor ochelari VR chiar ne putem simți de parcă am fi la fața locului. Ne putem întâlni cu arta lui Rembrandt, cu impresionismul, dar ne putem plimba și printre celebrele opere ale lui Dalí sau aparținând curentului suprarealist. Ghidul audio transformă unele expoziții într-o experiență completă.

5. Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană – Seul

Foto: commons.wikimedia.org

Dacă am vrea să părăsim cunoscutele tipare ale artei europene și americane, să dăm un clic pe turul virtual al Muzeului Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul – fie pe site-ul instituției, fie pe pagina Google Arts and Culture. Muzeul fondat în 1969 acordă mare atenție noii arte media, fotografiei și imprimeurilor. În expozițiile online putem arunca o privire asupra ultimelor decenii ale artei moderne coreene, dar totodată „putem fi prezenți" și la nașterea clădirii care adăpostește operele de artă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET