Ízletes merítés – 5+1 leves a nagyvilágból

Nincs lélekmelengetőbb étel a téli zimankóban egy tál gazdag levesnél. Ismerjük meg a világ legjobb, leghíresebb leveseit!

Fotó: Getty Images

Számos okunk van a hűvösebb hónapokban a levest választani, hiszen egyrészt kiválóan kompenzálhatjuk vele, hogy ebben az évszakban jellemzően kevesebb folyadékot fogyasztunk, másrészt a legtöbb leves tetemes mennyiségű zöldséget is tartalmaz, amelyekkel az immunrendszerünket is felturbózhatjuk. Ha mindez nem lenne elég, a különleges ízvariációk és lehetőségek száma szinte végtelen.

PHO

Fotó: Unsplash

Egy teljes étkezést is könnyedén kiválthatunk vele, hiszen tartalmaz mindent, amire szükségünk lehet: ízletes, karakteres alaplevet, tésztát – jelen esetben rizslisztből készültet –, sok-sok zöldséget és friss zöldfűszert, valamint igény szerint húst (általában marha-, illetve csirkehúst) vagy tenger gyümölcseit.

RAMEN

Fotó: Pexels

Lehetne akár a pho japán unokatestvére is, hiszen a koncepció hasonló: egy nagy tál forró húslevesben landol minden, ami szem-szájnak ingere. A recept szerint itt a tészta búzalisztből készül, feltétként pedig leggyakrabban sertéshús és tojás gazdagítja a gyakran szójaszósszal vagy miszópasztával ízesített alaplevet.

Harira

Fotó: 123rf

Nemcsak annak kötelező kipróbálni, aki inkább a húsmentes vonalon mozog, hanem annak is, aki nem hisz abban, hogy lehet tartalmas levest készíteni hús nélkül. A marokkói eredetű fogás valódi fűszerbomba, ráadásul a benne található zöldségeknek és hüvelyeseknek köszönhetően senkiben sem hagy hiányérzetet.

MINESTRONE

Fotó: 123rf

Nem sok olyan leves akad, amely annyira képes lenne a nyarat idézni, mint az olaszok kedvenc zöldséglevese. A felhasznált alapanyagok évszak és terület függvényében változhatnak, a legfontosabb alkotóelemei között azonban nagy valószínűséggel megtaláljuk a paradicsomot és a parmezánt.

OROSZ BORSCS

Fotó: 123rf

A szláv étel elkészítése egy valódi rituálé, hiszen összetevőinek listája kifejezetten hosszú. Az elkészítés során külön párolódik a cékla, főnek a zöldségek és a húslé, utóbbi jellemzően marhából vagy sertésből készül. Tálaláskor pedig természetesen elmaradhatatlan a leves mellől a tejföl!

Gulyásleves

Fotó: 123rf

Igazi energiabomba, hiszen ettől a gazdag, marhahúsalapú levestől egy kiadós téli túra után is garantáltan visszanyerjük a lendületünket. A legsikerültebb gulyások ugyan a nyári bográcsozások alatt születnek, de a szabad tűz hangulata nélkül is igazi lélekmelegítő.

AMI MÉG ÉRDEKELHET