Mister pe litoral – pe urmele Agathei Christie

Devon: adăpost rural şi locaţie pentru creaţie.

devon
Foto: Unsplash

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la apariţia primului ei roman, „Misterioasa afacere de la Styles", am călcat pe urmele scriitoarei născute în urmă cu 130 de ani în comitatul Devon, situat în colţul sud-vestic al Angliei.

Agatha Christie nu este doar cea mai cunoscută persoană din Devon, dar și unul dintre cei mai renumiţi englezi. Romanele scrise de ea sunt cele mai bine vândute în lume, completate cu peste o sută de filme, seriale de televiziune și piese de teatru. Comitatul situat în partea sud-vestică a Angliei, mărginit din două părţi de mare și celebra sa reprezentantă au trăit într-o adevărată simbioză, și acest lucru nu s-a schimbat nici după moartea scriitoarei.

Devon i-a asigurat un cămin călduros și o sursă inepuizabilă de inspiraţie, iar Agatha atrage și acum o mulţime de turiști în acest colţ liniștit al insulei.

Localnicii au înfiinţat numeroase puncte memoriale, fanii putând astfel reconstrui și cele mai mărunte momente din viaţa autorului lor preferat. Litoralul englez este poate mai răcoros decât cele mediteraneene, dar vizitatorii primesc în schimb un peisaj minunat cu o atmosferă complet diferită, sate speciale și foarte multă istorie.

3 puncte de interes

Torquay

Foto: Getty Images


Agatha a crescut într-o vilă victoriană în acest elegant orășel de pe litoral. În onoarea sa a fost creată Torquay Mystery Mile, un traseu turistic care leagă principalele puncte de atracţie ale orașului, în timp ce participanţii trebuie să dezlege diferite mistere.

Greenway

Foto: Instagram

Greenway House, Devon


Greenway House a fost casa rurală a Agathei, unde a fost cunoscută de cei mai mulţi localnici ca Mrs. Mallowan, după numele de căsătorie, putând astfel să se relaxeze liniștită și... incognito. În prezent, uriașa vilă albă, cu o frumoasă grădină tipic englezească, poate fi vizitată de turiști. Și romanul „Misterul crimelor înlănţuite" a fost inspirat de acest loc.

Burgh Island Hotel

Foto: Instagram

Burgh Island Hotel


Insula a inspirat mai multe romane poliţiste, autoarea lor scriind aici cu plăcere. Ea se caza într-un hotel în stil art deco care funcţionează și în prezent. Într-una din cele mai populare cărţi ale sale, „Zece negri mititei", locaţia apare ca Soldier Island, unde apoi oaspeţii mor unul după altul...


Tur literar

Oraşul Devon s-a unit pentru a-și comemora cea mai faimoasă nativă a regiunii, creând traseul literar Agatha Christie. Drumul trece prin cele mai importante locuri din viaţa reginei crimei – care deseori sunt chiar cele mai frumoase obiective turistice ale comitatului.

Fotó: Torquay Grand Hotel

Torquay Grand Hotel

Festivalul Agatha Christie

În luna septembrie a fiecărui an, în jurul zilei de naștere a scriitoarei, este organizat un festival de mai multe zile la Torqay, unde se adună pentru a se distra cei mai mari fani, noua generaţie a autorilor de mistere și cei care studiază romanele poliţiste.

Devon Cream Tea la Grand Hotelben

Agatha Christie și-a băut deseori ceaiul de după masă în elegantul Grand Hotel din Torquay, unde și- a petrecut, de asemenea, și noaptea nunţii. Devon Cream Tea este un meniu mai ușor decât tradiţionalul ceai de la ora 5, care conţine și sandvișuri, fiind format din ceai cu lapte, fursecuri (scones), gem și cremă de frişcă.

Trenul cu aburi de la Dartmouth

Foto: Dartmouth Steam Railway

Chiar dacă nu este tocmai un Orient Express, o sosire la Greenway cu un tren cu aburi poate fi fără îndoială o intrare dramatică. Dartmouth Steam Railway circulă între Paignton și Kingswear, trecând printr-un peisaj uluitor, pe o bună bucată pe lângă râul Dart, chiar prin fosta moșie a scriitoarei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET