Zord, de csodálatos: Ushuaia, a világ legdélebben fekvő városa

Egy város a világ végén, de mégsem érzik elszigeteltnek magukat az ott élők, a turisták pedig életük egyik legjobb élményeként írják le.

Fotó: Unsplash

Az 56 ezer lelket számláló argentin város Tűzföld része, a Beagle-csatorna északi partján található, míg a déli parton már Chilét láthatjuk. Védett, szűk öbölben fekszik, s a déli irányt leszámítva kizárólag hegyek határolják. Az egyik fontos látványossága a Lago Roca (Roca-tó), amely különleges látványt nyújt az egyébként sem hétköznapi tájban.

Foró: Getty Images

Ushuaia a világ legdélibb városa, melynél egyetlen egy délebbi település létezik, a chilei Puerto Williams, egy 2000 főt számláló falu. Először 1580-ban járt európai ember, is majd a telepesek elfoglalták, és 1884-ben megalapították a várost. Ahhoz képest, hogy az Antarktisztól mindössze 1000 kilométerre található, az időjárás egészen barátságos: a január a legmelegebb, olyankor akár 13-15 fok is lehet, míg nyáron -1 és +7 fok között mozog a hőmérséklet.

Börtönkolónia és turizmus

Ushuaiába két dolog vonzza a turistákat: a Tűzföld Nemzeti Park (a kardszárnyú delfinek, fókák és a pingvinek otthona) és sokan kíváncsiak az egykori fegyenctelepre is. Julio Argentino Roca argentin elnök az 1870-es években úgy döntött, nem elég a misszionáriusokra bízni a helyi indiánok térítését, így az állam civil lakosokat telepített erre az elhagyatott helyre, majd 25 évvel a városalapítást követően, létrehozták a legdurvább gonosztevők és visszaeső bűnözők szigorított börtöntelepét.

Kié az arany?

A területre egyre több és több utazó érkezett, hiszen az a legenda kapott szárnyra, hogy az Andok ezen vidékén rengeteg az arany... persze csalódniuk kellett, hiszen nem találtak semmi értékeset, sőt később már úgy emlegették az argentinok Ushuaiát, mint valami elátkozott helyet, hiszen a börtönön kívül gyakorlatilag semmi más nem volt itt. Mégis, ez a semmi a börtön személyzetének és családjainak munkásszállóival együtt az 1900-as évek elejére egy pár ezres várost jelentett, amelyből 600 fő rab volt.

A zord táj és időjárás miatt innen szinte lehetetlenség volt megszökni.

Sem a jeges víz, a magas hegyvonulatok, sem az időjárás nem tette könnyűvé a szökést, ráadásul egyetlen lakott település sincs a közelben. Néhány rabnak ezzel együtt sikerült megszöknie a börtönből, de vagy nem élték túl a próbálkozást, vagy inkább maguktól visszamentek a rácsok mögé.

Fotógaléria:

Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Foró: Getty Images


Foró: Getty Images


Foró: Getty Images


AMI MÉG ÉRDEKELHET