10 curiozități despre Burj Khalifa

Cu cei 828 de metri ai săi, Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume.

Foto: Unsplash

Din 2010, zgârie-norul din Dubai este cea mai înaltă construcție din lume și totodată una dintre cele mai îndrăgite atracții din Emiratele Arabe Unite. Acum poți afla 10 lucruri interesante despre această clădire uimitoare.

1. FORMA TURNULUI A FOST INSPIRATĂ DE UN CRIN 

Foto: Pixabay

Așa cum o mulțime de turnuri și clădiri au fost inspirate din natură, și clădirea Burj Khalifa a fost modelat după o floare. La fel cum tulpina unei flori este înconjurată de alte câteva tulpini, și clădirea interioară este, de asemenea, înconjurată de câteva turnuri similare mai mici.

2. GREUTATE DE 100.000 DE ELEFANȚI

Cantitatea de beton folosită la construcție este egală cu greutatea a 100.000 de elefanți. Desigur, a fost folosit și mult oțel, aluminiu și sticlă. Greutatea totală a clădirii nu poate fi estimată.

3. MARATON DE CURĂȚARE A FERESTRELOR

Durează 3 luni până când alpiniștii curăță toate ferestrele, întregul turn fiind acoperit cu sticlă. De obicei, când ajung la final, reiau imediat procesul.

Foto: Unsplash

4. MUNCA A 12.000 DE OAMENI

În total au lucrat la Burj Khalifa 12.000 specialiști și muncitori în construcții. Până la deschiderea din 2010, inginerii au muncit 22 milioane ore pentru ridicarea turnului.

5. DOUĂ APUSURI DE SOARE PE ZI

Dacă avem chef, putem urmări de două ori pe zi apusul soarelui din această clădire, care este atât de înaltă, încât la nivelurile inferioare soarele a apus deja, iar în apropierea vârfului apusul se vede mai târziu.

6. RECORDER MULTIPLU

Turnul Khalifa nu deține doar recordul de înălțime, ci este lider mondial din mai multe puncte de vedere:

  • Cea mai înaltă structură de sine stătătoare
  • Observatorul aflat la cea mai mare înălțime (etajul 124)
  • Cele mai multe etaje într-o clădire (163 de etaje)
  • Cel mai înalt zgârie-nori (828 m fără antenă)
  • Se mândrește cu cel mai rapid lift din lume (64 km/h sau 18 m/s)
  • Piscina aflată la cea mai mare înălțime se găsește tot în Khalifa (etajul 76)
  • Și moscheea construită la cea mai mare înălțime tot acolo se găsește (etajul 158)

Ilustrație: Wikimedia

7. RAPID PE UN TRASEU LUNG

Casa liftului este cea mai înaltă din lume: are o înălțime de 504 metri, iar liftul se ridică sau coboară 10 metri pe secundă.

8. CAPACITATEA CLĂDIRII

A fost conceput pentru a găzdui confortabil 35.000 de persoane odată. Împreună cu personalul, în medie sunt 10 mii de oameni în locuințe, birouri, restaurante și magazine.

Foto: Unsplash

9. SĂ MÂNCĂM LA MARE ÎNĂLȚIME!

Are numele perfect - restaurantul Atmosphere este situat la etajul 122, la o înălțime de 442 metri (încă un record, este restaurantul aflat la cea mai mare înălțime). De aici putem vedea aproape întregul Dubai.

10. NU VA MAI FI CEL MAI ÎNALT PENTRU MULT TIMP

În Arabia Saudită, la Djedda se construiește deja Jeddah Tower, proiectat inițial la o înălțime de 1 milă (1.609 metri). Zona nu este însă potrivită pentru ridicarea unei clădiri atât de mari, așa că înălțimea sa va fi de „doar" 1 kilometru. Jeddah se va ridica cu 172 metri peste Burdj Khalifa din Dubai. Construcția zgârie-norului a început în 2013, dar a fost oprită de mai multe ori din cauza investigațiilor geologice, fiind greu de prezis când va fi gata. Dispune însă de finanțare suficientă - creatorul și liderul proiectului este prințul saudit Al-Waleed bin Talal, cel mai bogat om din Orientul Mijlociu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET