10 recomandări pentru tratarea arsurilor solare

Nimeni nu vrea să-și petreacă vacanța între patru pereți, așa că inevitabil ne bronzăm în timpul zilei. Acum vă oferim sfaturi despre cum să nu înrăutățim situația.

Fotó: Getty Images


  1. ATENȚIE LA ÎMBRĂCĂMINTE

Oricât de atractiv ar fi programul de scufundări din ziua următoare sau alpinismul, ar fi mai bine să le amânați, deoarece nu ar trebui să purtați haine strânse peste arsuri solare proaspete, pentru a evita frecarea suprafeței pielii deja deteriorate. Pielea rănită, arsă poate deveni inflamată și se vindecă mai încet. Corpul nostru încearcă să răspundă la traume prin creșterea circulației sângelui în zona arsă pentru a accelera vindecarea. Dacă vă frecați, veți provoca roșeață dublă, căldură și apoi inflamație în zonă. Sub haine largi, pielea noastră poate respira și se poate regenera mai repede.

2. FĂRĂ CREME CU VASELINĂ!

Aloe vera răcește și vindecă pielea, dar aplicați produse care conțin numai aloe pe suprafața arsă. Evitați cremele, loțiunile de corp și gelurile medicinale îmbogățite cu vaselină, bezocaină sau lidocaină. Vaselina nu lasă căldura să se evapore, ceea ce încetinește vindecarea și duce la disconfort. Cremele analgezice, cu lidocaină pot irita și mai mult pielea deja sensibilă.

3. ȘI MAI MULTE LICHIDE

Probabil ați auzit multe despre faptul că trebuie să beți mai mult când este cald, iar dacă v-ați ars, veți avea nevoie de și mai multe lichide. Prin ardere corpul eliberează mai multă căldură, motiv pentru care este nevoie de mai multe lichide pentru o funcționare normală. Arderea pielii vă îndepărtează apa de la celelalte organe, cu atât mai mult cu cât pielea are o suprafață foarte mare. După arsură, beți mai multă apă, ceai, suc sau băuturi pentru sportivi timp de câteva zile și, dacă observați simptome de deshidratare (cefalee, amețeli, vedere încețoșată etc.), creșteți aportul de lichide.

Foto: Unpslash

4. NU ACOPERIȚI!

După cum am menționat mai sus, zona arsă trebuie lăsată să respire, acest lucru este valabil și pentru machiaj. În plus, dacă buretele nostru de machiaj nu este complet curat, există chiar pericolul de a infecta cicatricile. Cel mai bine ar fi să ieșim cu pielea feței curată, nemachiată câteva zile și să nu o acoperim cu nimic în timpul fazei de exfoliere, pur și simplu să aplicăm protecție solară.

5. EXFOLIERE NATURALĂ

Procesul de peeling nu trebuie accelerat prin exfoliere, frecare sau zgâriere. Pielea noastră va fi sănătoasă după arsuri solare și exfoliere dacă permitem epidermei moarte să se dezlipească în ritmul său natural. Ne hidratăm constant cu creme, astfel încât peelingul să fie uniform și să nu rămână urme.

6. DACĂ E ROȘU, E INTERZIS...

...să pui mâna! Mai ales veziculele nu trebuie sparte deoarece există răni proaspete dedesubt care se pot infecta. Veziculele protejează de fapt rana, nu trebuie îndepărtate sau zgâriate. Aplicați ușor gel de aloe de mai multe ori pe zi, dar nu vă înțepați.

Foto: Unsplash

7. TRATAMENTE FACIALE AMÂNATE

Dacă ați avut programare la cosmetician sau pentru exfolierea feței după arsuri solare, trebuie să amânați. Exfoliantele chimice conțin acizi (acid glicolic, retinoizi, acid salicilic) care irită și mai mult pielea arsă de soare. Pielea complet exfoliată trebuie lăsată să se odihnească timp de minimum 3 zile, numai după această perioadă se poate aplica gomajul – altfel, riscați o deteriorare severă a pielii.

8. EVITAȚI ALCOOLUL!

Atât extern, cât și intern, deoarece alcoolul elimină apa din corp, iar acest lucru ar fi în detrimentul pielii arse și organismului. Nu beți alcool câteva zile și evitați și produsele cosmetice care conțin alcool. Aloe vera și tonicele faciale conțin, de asemenea, alcool - verificați eticheta tuturor înainte de utilizare!

9. LA NEVOIE, PUTEȚI LUA MEDICAMENTE

Dacă au apărut deja probleme, acestea trebuie tratate în timp util. Nu așteptați o jumătate de zi pentru a trata pielea arsă sau pentru a lua un antiinflamator. Aspirina sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii, inflamației, febrei, dar nu trebuie administrate dacă aveți ulcer stomacal. Cei cu probleme gastrice pot lua un paracetamol, iar bolnavii de ficat nu au voie nici măcar atât: discutați cu medicul dumneavoastră!

10. EVITAȚI PROTECȚIA SOLARĂ CHIMICĂ

Este minunat să vă ungeți întotdeauna cu protecție solară la plajă, dar pielea inflamată nu trebuie supraîncărcată cu protecție solară chimică. În loc de protecții solare chimice, aplicați o protecție solară fizică pe suprafața deteriorată a pielii. Protecțiile solare fizice (majoritatea produselor de protecție solară bio și naturală) formează un scut pe piele: ele întorc și împrăștie razele, împiedicându-le astfel să ajungă la pielea noastră, motiv pentru care nu sunt absorbite. Dezavantajul este că formează un strat vizibil, alb pe piele, dar exact așa știm că protejează. Acestea conțin cel mai frecvent oxid de zinc sau oxid de titan.

AMI MÉG ÉRDEKELHET