Hogyan pakoljunk hatékonyan? 10 tipp a könnyebb bőröndért!

A kényelmi szempontok mellett az anyagiak is lényegesek: akár pénzt spórolhatunk azzal, ha könnyebb és kisebb a poggyászunk.

Fotó: Getty Images

Hányszor préselted már be a reptéri csomagméretezőbe a bőröndödet? És hányszor izgultál, hogy a poggyászod ne lépje túl a 20 kilogrammos súlyhatárt? Most adunk néhány tippet, hogyan pakolj okosan.

1. Válassz kisebb bőröndöt!

Sokan abba a hibába esnek, hogy nagyobb összeget áldoznak egy könnyű súlyú bőröndre, viszont cserébe így túl nagy méretet választanak. De hidd el, a közepes bőrönd jó választás, hiszen 7-10 napra is beleférsz, ha okosan csomagolsz.

2. Kell egy utazási terv

Érdemes egy tervet legalább fejben összeállítanod arról, hogy hova mész mindenképp az utad során, milyen programokon szeretnél részt venni, mely éttermekben vacsorázol. Nézz utána a terepnek, a hőmérsékletnek, hogy mennyit eshet az eső, és ezeket figyelembe véve állítsd össze a ruhatáradat!

3. Pipa, x, pipa, x

Írj listát a becsomagolandó holmikról, majd szépen húzd ki belőle azokat, amelyekre nincs feltétlenül szükséged. A cikk végén találsz egy tízes listát, ami segíthet ebben.

Fotó: Unsplash

4. A könnyebb jobb

Sportruházatból az ultrakönnyű cipőkre, esőkabátra és felszerelésekre áldozz kicsit több pénzt, megéri – mindig a legkönnyebb anyagúak a legdrágábbak, viszont tartósak is. Farmer helyett vászon anyagú ruhákat csomagolj, a nehéz, kötött kardigánokat, pulcsikat felejtsd el, helyette olyan vékony, meleg textilt vigyél, mint a softshell. A vastag talpú, nehéz cipők helyett vászoncipőt vagy ultrakönnyű bőr sneakert pakolj be.

5. Semleges színek

Akár üzleti útra indulsz, akár városnézős nyaralásra, vigyél magaddal jól kombinálható ruhákat – ezt neutrális színekkel érheted el. Ilyen színek a fekete, szürke, sötétkék, fehér, bézs. Ha elegáns programokon kell részt venned, csomagolj 1-2 színes kiegészítőt, amivel alkalmibbá teheted a lezser szettedet.

6. Ne pakold túl!

Hagyd otthon azokat a ruhákat, amiket szinte biztos, hogy nem veszel majd fel. Csak azért, mert a szállodában van edzőterem, ne csomagolj be sportruhákat, ha a hétköznapokon egyébként nem sportolsz, mert valószínűleg nem az egyhetes nyaraláson fog elindulni az életmódváltás... Vagy attól, hogy befizetünk egy hajókirándulásra, nem kell egy egész vitorlásfelszerelést becsomagolni. Ugyanez vonatkozik a horgászásra és az egyéb olyan hobbikra, amelyeket ritkán űzöl.

Fotó: Unsplash

7. Kisebb neszesszer aranyat ér

Egy 7-10 napos nyaralásra elég a repülőtéren engedélyezett mini csomag is. A legjobb, ha veszel egy utazási neszesszert, amelyet felszerelsz utántölthető kis flakonokkal, tégelyekkel. A saját kozmetikumaidon kívül bátran használd a szálloda piperéit is, szappant, sampont, cipőpucolót, hajszárítót.

8. A mosoda rád vár

Sokan ódzkodnak a mosodák használatától, pedig egy hosszabb utazásnál így a felére csökkentheted a becsomagolt ruhák mennyiségét. Bátran vedd igénybe a szállodák mosodai szolgáltatását, vagy sétálj el a legközelebbi mosodáig: amíg megebédelsz a közelben, pont készen lesz a mosás.

9. Próbapakolás

Ne közvetlenül a bőröndbe pakold be a holmijaidat; előbb a bőrönd mellé vagy az ágyra tedd ki, amit vinni szeretnél. Ha egyből a táskába pakolsz, és ne adj' isten találsz még egy kis helyet, biztosan felesleges dolgok kerülnek majd be a táskádba.

10. Mérd le otthon!

Nyilván senki sem akar beruházni egy bőröndmérlegre... Sokkal egyszerűbb, ha a bőrönddel, majd anélkül felállsz a mérlegre, és leméred a csomagodat. Jobb otthon szembesülni a súllyal, mint a reptéren, és súlyos büntetéseket fizetni.

+10 dolog, amit mindig megbánunk, hogy magunkkal viszünk:

  • Több szett edzőruha
  • Nagy kiszerelésű kozmetikumok
  • Elsősegély-csomag (mindent meg tudsz venni helyben, elég lázcsillapító és sebtapasz)
  • Sok ékszer és kiegészítő
  • Hajszárító
  • Kettőnél több fürdőruha, egynél több szalmakalap és strandtörülköző
  • Nem összeillő ruhák, egynél több elegáns ruha
  • Bármi, ami a biztonsági ellenőrzésen fennakadhat
  • Kettőnél több cipő, papucs
  • Kemény kötésű könyvek – válassz puhafedelűt vagy e-könyvolvasót!
AMI MÉG ÉRDEKELHET