10 trasee de pelerinaj și drumeții celebre – experiențe pentru o viață

Locuri minunate, reîncărcare fizică și mentală, care poate fi cea mai bună încercare din viața noastră... Să descoperim din nou cele mai interesante trasee ale omenirii!

Foto: 123rf


EL CAMINO DE SANTIAGO (SPANIA/FRANȚA)

Foto: 123rf

Poate cel mai faimos pelerinaj din lume, El Camino de Santiago (Drumul Sfântului Iacob) este încercare spirituală și fizică în același timp. Putem parcurge aproximativ 800 kilometri: pornind din St. Jean Pied de Port (Franța), mergând pe jos pe drumurile vechi de secole, dormind în cazări pentru pelerini sau în mănăstiri. Pelerinajul se termină în Santiago de Compostela din nordul Spaniei, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, mai exact în catedrala Sfântul Iacob care se ridică deasupra orașului.

APPALACHIAN TRAIL (STATELE UNITE)

Foto: 123rf

Celebrul traseu de drumeții care traversează Munții Apalași prin 14 state americane începe în Newfoundland și se termină la Atlanta, iar distanța de 3.500 km cu diferențe mari de nivel poate fi parcursă – în funcție de condiția fizică – în 5-7 luni. Totuși, mult mai mulți oameni se încumetă în această încercare decât am putea crede, anumite etape fiind parcurse anual de 3-4 milioane de excursioniști. În peisajele montane înalte și medii se pot realiza fotografii minunate, și este o excelentă posibilitate pentru observarea animalelor, doar să fim atenți la urși!

DRUMUL INCA (PERU)

Foto: Unsplash

Cel mai faimos traseu de drumeții din America de Sud se bazează pe rețeaua de drumuri montane construite în epoca existenței Imperiului Inca și duce direct la Machu Picchu. În cursul drumeției de 42 km, care începe în capitala incașă Cuzco, mergem la o altitudine de 4.000 metri în Anzi. Pentru plecare avem nevoie de permis de drumeție, iar vânzarea acestuia începe în luna ianuarie a fiecărui an și se epuizează rapid. În trecut s-au emis 500 de permise pe zi, dar din cauza pandemiei a fost redus și acest număr.

POTECA ARGINTULUI (MEXIC)

Foto: Getty Images

Pe acest traseu mexican a fost transportat argintul din minele Canionului Batopilas (numit și Canionul Cuprului). Plin de peșteri, Poteca Argintului șerpuiește prin deșerturi și păduri, atingând și teritoriul străvechiului trib indian tarahumara. Orientarea este foarte dificilă pe distanța de 103 kilometri, care într-un ritm intens poate fi parcursă în 9-10 zile, fiind necesară o pregătire temeinică – mai ales când trebuie să trecem prin numeroasele canioane adânci de ghețari.

TURUL KILIMANJARO (TANZANIA)

Foto: Getty Images

Muntele vulcanic înalt de 5.895 metri este cel mai înalt vârf nu doar din Tanzania, ci din toată Africa, fiind deci perfect pentru cei care iubesc marile provocări. Un total de 6 poteci duc spre vârf, dar merită consultat un ghid sau diferitele bloguri specializate pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru noi.

CALEA ZEILOR (ITALIA)

Foto: 123rf

În italiană acest minunat traseu de pelerinaj se numește Il Sentiero degli Dei. Poteca, de fapt un traseu de drumeție foarte ușor, duce de la Coasta Amalfi, din Agerola la Nocelle. Parcurgerea necesită doar 3-4 ore, iar destinația oferă o vedere uluitoare, chiar și până la Capri. Există o mulțime de restaurante și baruri de-a lungul traseului, așa că excursia plăcută poate fi asociată confortabil cu o cină sau un prânz.

TURUL MONT BLANC (FRANȚA/ELVEȚIA/ITALIA)

Foto: Unsplash

Înălțimea de 4.800 metri a Mont Blancului oferă un teren destul de dificil, dar sunt puține trasee mai frumoase decât acesta. Alpiniștii cu experiență pot parcurge, în echipă și fără ghid, drumul de aproximativ 60 ore care trece prin trei țări, iar începătorii vor fi îndrumați de ghizi turistici pe unde să meargă și unde se pot caza. Excursie necesită multă planificare din cauza terenului și a vremii dificile. Distanța este de 170 kilometri, dar cu urcări de o altitudine totală de 10 km.

LAUGAVEGUR (ISLANDA)

Foto: Unsplash

În ritm mediu, distanța de 54 kilometri poate fi parcursă în 4 zile, dar sălbăticia islandeză este atât de frumoasă și variată, încât este imposibil să nu te oprești uneori doar pentru a te holba în jur. Trecem printre vulcani și ghețari, apoi putem vedea câteva gheizere active și câmpii verzi. Turul începe din Laugavegur și se termină la þórsmörk. Vremea se schimbă des, în orice anotimp trebuie să ne pregătim pentru vânt și ploaie...

TURUL MUNTELUI SINAI (EGIPT)

Foto: 123rf

Putem alege dintre mai multe trasee în pelerinajul biblic, potecile trecând pe la Mănăstirea Sfânta Ecaterina construită în secolul al VI-lea sau ruinele cetății otomane de pe Muntele Abbas Pașa. Mulți urcă pe timpul nopții pe Muntele Sinai pentru a vedea răsăritul de soare incomparabil. Înălțimea munților este de 2.285 metri, așa că nu este un teren dificil nici pentru un alpinist începător.

TURUL MARELUI ZID (CHINA)

Foto: Unsplash

Drumeție clasică la care toată lumea trebuie să meargă o dată în viață. Fortăreața (sistemele de fortificație construite între secolul al III-lea î.Hr. și secolul al XVII-lea d.Hr. la granița nordică a Chinei) pune omul la încercare. Putem face un tur de 12 zile sau doar o etapă de o zi, așa cum ne permite timpul sau condiția fizică... Întregul zid are o lungime de aproximativ 6.350 kilometri – în general, cu cât este mai spectaculos peisajul datorită munților, cu atât este mai dificil terenul...

AMI MÉG ÉRDEKELHET