6 tipp, hogy ne legyél a zsebtolvajok célpontja!

Melyek azok a városok, ahol hemzsegnek a zsebesek, és milyen trükkökkel tudod elkerülni, hogy kiraboljanak?

Fotó: Getty Images

Ha rangsorolni kellene, hogy mi tud egy tökéletesnek tűnő nyaralást tönkretenni, akkor a rablás biztosan az elsők között lenne – éppen ezért legyünk még elővigyázatosak! Szerezz be rejtett övtáskát, használd a szállodai széfeket és köss biztosítást! Azt gondolod, tapasztalt utazó vagy, akit nem érhetnek meglepetések? Előfordulhat, hogy van olyan város, ahol még téged is könnyen átvernének a tolvajok.

A feketelista

Fotó: Getty Images

A TripAdvisor a szerkesztők és az utazók információi, tapasztalatai alapján összeállította azoknak a városoknak a listáját, ahol a zsebtolvajok miatt a legjobban kell vigyáznunk az értékeinkre és iratainkra. Fontos tudni, hogy nemcsak múzeumokban és a tömegközlekedésen támadnak a zsebesek, hanem a népszerű fesztiválokon, utcabálokon, karneválokon, vásárokon és hasonló kültéri ünnepeken is – ha sötét van, az plusz könnyebbség nekik.

  1. Barcelona
  2. Róma
  3. Prága
  4. Madrid
  5. Párizs
  6. Firenze
  7. Buenos Aires
  8. Amszterdam
  9. Athén
  10. Hanoi

Az első helyen Barcelona áll, a városban rengeteg olyan látványosság van, ahol összetömörül sok bámészkodó, ráadásul az általában tömött metró a turisták körében is népszerű közlekedési eszköz a belvárosban, így a zsebeseknek is ideális. A városvezetés 2011-ben megpróbálta visszaszorítani a bűnözést, néhány évre sikerült is, majd 2018-ban megint romlott a közbiztonság (2018 elején Barcelonában naponta átlagosanmintegy 300 kisebb lopás történt). Spanyolország másik turistamágnes városa, Madrid is előkelő helyen végzett a zsebtolvajlás-rangsorban. Olaszország is két nagyvárossal került fel a listára, Róma és Firenze is tele van tömött látványosságokkal, ahol a zsebesek kedvükre dolgozhatnak.

Fotó: Unsplash

6 hasznos tipp

  • Fotózd le a az irataidat, személyi igazolványt, útlevelet, oltási igazolást, jogosítványt és a biztosítási kötvényt is, az eredeti iratokat hagyd a szállásodon.
  • A zsebesek általában csoportosan dolgoznak: míg az egyik elvonja a figyelmedet (petíciót irat alá, támogatást gyűjt elesetteknek, turisztikai statisztikához gyűjt adatot vagy egyszerűen csak „véletlenül" leönt egy kávéval), addig a társa kirabol. Ha valaki ilyen módon közelít meg, húzd magadhoz szorosan a táskádat, és persze semmi fontosat ne tárolj a zsebeidben.
  • A tömött megállókban, közlekedési eszközön fokozottan figyelj: mindenki arra számít, hogy kisebb a személyes tér és hozzáérnek az idegenek, lökdösődnek... Sokaknak fel sem tűnik, hogy ilyenkor nyúlnak a zsebükbe, táskájukba.
  • A zsebtolvajok már a ruhák és felszerelések alapján kiszúrják a turistákat, és sokkal gyakrabban környékezik meg az eltéved, bizonytalan külföldieket, mint a magabiztosan mozgó helyieket. Próbálj úgy öltözködni, hogy ne nagyon lógj ki a környezetből.
  • Az is árulkodó, ha túl gyakran és aggódva ellenőrzöd a zsebeidet, a nálad lévő tárgyakat, ezzel fontos infót árulsz el a tolvajoknak, hogy nálad olyan dolgok vannak, amikre nagyon vigyázol.
  • A csapatban dolgozó zsebesek egyik legbiztosabb trükkje, hogy az egyik tagjuk azt tetteti, hogy bajban van, segítségre szorul: rosszul van, megsérült, kirabolták, nincs meg a telefonja, elveszett a gyereke...
AMI MÉG ÉRDEKELHET