20 DE ANI, MULTE SURPRIZE – TIFF 2021

A 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF) se va desfăşura între 23 iulie – 1 august la Cluj-Napoca.

Sprijinit şi de MOL România, TIFF a devenit un brand recunoscut nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente, de la workshop-uri până la concerte şi petreceri.

La aniversarea celei de-a 20 ediții de TIFF, emoțiile Galei de deschidere vor fi resimțite, în acest an, în 20 de localități din țară, simultan. Pe 23 iulie, de la ora 21:00, comedia spaniolă „Dineu cu vecinii de sus” va avea parte de o proiecție specială în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se va vedea, în paralel, pe marile ecrane din: Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (judeţul Brașov), Florești (judeţul Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Morău (judeţul Cluj), Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmației, Târgu Mureș și Toplița.

TIFF schimbă oraşul Cluj la fiecare început de vară. Festivalul nu este doar despre filme, pentru că se întâmplă multe evenimente în tot oraşul. În faţa ecranului uriaş din Piaţa Unirii se adună mii de oameni în fiecare seară la proiecţiile în aer liber, iar în cursul zilei tot aici, în TIFF Lounge, îi putem întâlni pe regizori, actori, producători. Casa TIFF se transformă în centru comunitar pe această perioadă, găzduind programe diverse, concerte şi petreceri. Cum în 2020 la TIFF au fost doar proiecţii în aer liber, conform reglementărilor în vigoare, anul acesta spectatorii vor putea să revină în săli (acestea vor fi folosite la 70% din capacitatea maximă). Programul include peste 180 de lungmetraje, iar producţiile româneşti vor fi proiectate într-un număr record – în programul festivalului vor ajunge peste 40 de filme, scurtmetraje şi documentare din România.

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, „România Sălbatică” – cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră – va avea premiera tot la TIFF. Ca invitat special, va veni pentru prima dată în România, starul internațional Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generației sale. Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească la Castelul Bánffy din Bonțida, în cadrul unui eveniment cu totul special: „Sergei Polunin Up, Close and Personal”, dar și la Casa de Cultură a Studenților din Cluj unde va discuta cu publicul după proiecția documentarului „Dancer”.

Una dintre atracţiile TIFF-ului este îmbinarea filmelor mute cu experienţa muzicii live. Bijuterii ale cinematografiei ,,silențioase’’ și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou şi la cea de-a 20-a ediție TIFF, acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului. „La Haine”, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes în 1995, revine pe marele ecran la Bonțida, acompaniat live de formația Asian Dub Foundation. La Casa de Cultură a Studenţilor, peisajele înzăpezite din „Fargo”, filmul fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trioului francez Fragments. Artiştii de la Edison Studio vor acompania live proiecția „Infernul” (din 1911), primul lungmetraj italian din istorie. Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, „Malombra” (1917).

AMI MÉG ÉRDEKELHET