Kitörő vulkán, várost beborító homokvihar – nézd meg az év drónfotóit!

A 2022 Drone Photo Awards fotó- és videó versenyben kilenc kategóriában lehetett nevezni – megmutatjuk a látványos győztes alkotásokat.

Fotó: Satti Mohammed/Drone Photo Awards

Október elsején, Olaszországban, a nagy presztízsű Siena Awards gála keretében adják át az év drónfotóinak járó díjakat. A Drone Photo Awards a legjelentősebb nemzetközi megmérettetés a légifelvételek készítői számára. Természetesen nemcsak drónfelvételekkel lehet nevezni, hanem bármilyen repülő eszközről készített fényképpel, legyen az repülőgép, helikopter, hőlégballon, rakéta, sárkányrepülő vagy ejtőernyő.

Fotó: Armand Sarlangue

Big Bang

A 2022 Drone Photo Awards különböző kategóriagyőztes felvételei több különböző fotós iskolát és stílust ölelnek fel, de az abszolút nyertes valóban mind közül kiemelkedő, különleges fotó, amely közelről mutat meg egy fortyogó vulkánt, közvetlenül annak kitörése előtt. Az Év fotója díjat a francia Armand Sarlangue alkotása nyerte el, amely a Big Bang címet kapta. A kép 2021 szeptemberében készült, az izlandi Fagradalsfjall vulkán kitörésekor.

Fotó: Saurabh Sirohiya

Absztrakt kategória, első hely – Betakarításon a sótelep munkásai


Bár a Drone Photo Awards versengést csak az ötödik alkalommal írták ki, jelentős fejlődés figyelhető meg mind a kilenc kategóriában: Természet, Emberek, Vadállatok, Város, Esküvő, Absztrakt, Sport, Sorozatok, Videók. Az idei legjobb képek tökéletesen illusztrálják, a drónfotózás óriásléptékű fejlődését – amíg néhány évvel ezelőtt a beérkező fotók mindegyike pusztán a magasból, „madártávlatból” készült fénykép volt, mára az alkotók bátran kísérleteznek a látóhatár különböző vonalaival, és kihasználják az egyedi technológia által kínált előnyöket.

Fotó: Anindita Roy

Emberek kategória, első hely – A csónakon aludva

A nyertes és elismerésben részesült pályamunkák kitűnően szemléltetik, hogy a dróntechnológiának köszönhetően a fotós úgy közelíthet meg állatokat, illetve úgy szemlélhet biztonságban veszélyes természeti jelenségeket, ahogy semmilyen más módszerrel sem.

További nyertes fotók

Fotó: Mehdi Mohebipour

Vadállatok kategória, első hely – Szolidaritás


Fotó: David Rouge

Természet kategória, első hely – Találkozás


Fotó: Serhiy Vovk

Város kategória, első hely – A Kartoffelraekkerne negyed háztetői


Fotó: Krzysztof Krawczyk

Esküvő kategória, első hely – Mint egy festmény


Fotó: Daniel Koszela

Sport kategória, első hely – Zuhanó sízők


AMI MÉG ÉRDEKELHET