Bucătărie mondială: 3 ceaiuri chinezești rare

Vă prezentăm trei ceaiuri tradiționale și valoroase care merită încercate măcar o dată!

Foto: Unsplash

Toamna este anotimpul ceaiului! Soiurile de frunze de ceai chinezești tradiționale sunt protejate, așa că multe generații vor mai avea ocazia să guste și să se bucure de aceste minunate ierburi de ceai. Să cunoaștem mai multe detalii despre ceaiurile tradiționale chinezești!

CEAI ALB FUDING

Foto: Shutterstock

În Fuding, situat pe coasta Mării Chinei de Est, rujeola este vindecată cu ceai alb de o mie de ani. Ceaiul din Fuding este un tip special de ceai alb care poate fi găsit sub formă de disc fermentat, presat, având un gust puternic, dar există și varianta cu fibre, care este la fel de dulce și foarte aromat. Se prepară cu multă grjă pentru ca în frunzele de ceai să rămână cât mai multe enzime, antioxidanți și nutrienți, chiar și după uscare și fermentare. Ceaiul alb Fuding este listat în Patrimoniul Cultural Național Imaterial al Chinei – este scump, rar și special, dar reprezintă un cadou grozav pentru un iubitor de ceai.

CEAI DE IASOMIE FUZHOU

Situat pe coasta de sud-est a Chinei, Fuzhou este un bazin înconjurat de munți, cu un climat cald și precipitații abundente, perfecte pentru iasomie. Solul nisipos al estuarului râului Minjiang hrănește perfect arborii de iasomie. Iasomia, de altfel, provine inițial din Golful Persic, iar producția de ceai de iasomie din Fuzhou are o istorie de mai bine de 1.000 de ani. Mai târziu, a rămas o plantă foarte populară nu numai pentru gustul ei delicios, ci și pentru parfumul său. Există chiar și o descriere precisă a modului în care și de câte ori trebuie să fie amestecate florile în ceai pentru a obține cea mai bună aromă și a face un ceai delicios.

Dacă dorim o băutură fierbinte cu adevărat autentică, să alegem un ceai verde care conține iasomie din Fuzhou!

CEAI TANYANG GONG FU 

Foto: Shutterstock

Crește în partea de nord-est a provinciei Fujian, într-un peisaj pitoresc din prefectura Ningde, înconjurat de munți și mare. Până în ziua de azi, soiul de ceai Tanyang este cules și rulat manual – iarba de ceai, de culoare neagră-aurie, cu miros delicat, are un gust dulce după înmuiere, iar soiurile mai închise sunt mai acre. Fermentarea sa înseamnă un proces îndelungat de 10 etape, cu uscare, răsucire, fermentare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET